[FOTO] Cartea lui Bata Marianov, “Coada Dracului“,o radiografie a sentimentelor care-i dă drept moștenire Universalitatea!

149

  Astazi  9 decembrie începând cu ora  12:00, în sala de conferințe a Muzeului Banatului Montan din Reșița, a avut loc întâlnirea cu sârbul-român stabilit în Germania de ani buni, sculptor, pictor şi scriitor, Bata Marianov. Prezent din nou la Reșița, de data aceasta cu cel de-al cincilea volum din seria ”Snopul Nelegat”, ”Coada Dracului”– versiunea în limba română, cea în limba sârbă fiind lansată, deja, în anul 2014.

”Coada dracului” este o carte autobiografică, scrisă inițial în limba sârbă -singurul volum scris în limba maternă, Bata devenind și membru al Uniunii Scriitorilor din Serbia. Rescrisă în limba română-după marturisirile autorului- ”Coada dracului” a apărut la Editura Palimpsest din București, lansarea bucurându-se de prezența editorului, criticul Ion Cocora.

Este un roman autobiografic, un jurnal născut din cele mai frumoase stări din viața artistului care locuiește în două limbi- română și sârbă.

Membru al Aademiei Sârbe,Bata  Marianov afirmă că îi place să scrie în limba patriei lui Nichita Stănescu -limba română.

“Bata Marianov este, fără îndoială, personalitate copleşitoare care marchează, frapează şi acaparează, pune întrebări şi studiază oameni şi fenomene sociale, politice şi artistice. Reamintim că Snopul Nelegat cuprinde cărți lansate deja la librăria “Semn de Carte“, în Reșița: “Lauri de plastic” aparută în limbile română şi sârbă,  “Pământ străin”, “Tămâie şi cocaină”,  “Şi câinii pleacă în exil”,  “Tratament cu argintul viu” și “Forma din formă”, după cum mărturisește Camelia Duca.

Au fost prezenți la manifestare Ada Cruceanu,  Gheorghe Jurma,Titus Crisciu, Ioana Mihăescu, Costel Mihăilă, Gheorghe Popovici, Ion Cocora,  viceprimarul Reșiței, Paul Vasile, reprezentanți ai Muzeului Banatului Montan, prieteni și admiratori ai artistului alături de Daniel Botgros, care a fost și moderatorul manifestării.Din păcate, nu pot să nu remarc  faptul că instuțile de cultură din oraș nu și-au făcut semnalată prezența alături de acest mare artist, care și-a lăsat amprenta pe multe evenimente social-culturale din județ.Nu este o noutate nici faptul că nici un politician, aspirant la un fotoliu de parlamentar, sau simplu membru de partid politic, nu și-a găsit timp pentru… CULTURĂ !

Cartea lui Bata Marionov,  “Coada Dracului“ este chiar viata lui, un poem -roman care renaște memorialistic stările care i-au alcătuit destinul artistic și cultural,o radiografie a sentimentelor care-i dă drept moștenire Universalitatea!

Bată Marianov migrează artistic  din sculptarea lemnului și a pietrei la sculptarea cuvintelor cu dalta sentimentelor cărora le da libertatea artistică de a locui în sufletul cititorului. Cartea se găsește în librăriile  din Caransebeș și Reșița, iar   după lansarea ei la Timișoara și București se va gsi in librăriile din toata țara.

Banii strânși în urma vânzării cărții sunt donați Primăriei pentru plantarea de pomi în Reșița!

Anca Bica Bălălău