copaci taiatiPoliţiştii cărăşeni au organizat, în aceast an, sute de controale în pădurile judeţului şi la societăţi de exploatare forestieră pentru a sancţiona infracţiunile de natură silvică. În primele 10 luni au fost constatate peste 150 de infracţiuni prevăzute de Codul Silvic. S-au aplicat 217 sancţiuni contravenţionale a căror valoare depăşeşte  300.000 de lei. Aproape 450 de mc de lemn a fost confiscat, întrucât nu existau documente legale care să-i ateste provenienţa.

Şeful Compartimentului delicte silvice din IPJ Caraş-Severin, comisarul şef Sabin Popescu, spune că au fost constatate nereguli în fiecare ocol silvic din judeţ:

În misiunile lor, poliţiştii au urmărit în special prevenirea tăierilor ilegale de arbori şi au fost organizate controale în care s-au verificat modul de înregistrare a materialului lemnos, consemnarea în documentele de însoţire a provenienţei reale a lemnului, utilizarea şi respectarea obligaţiilor referitoare la raportarea de către utilizatori a datelor în programul electronic specific. Au fost executate 1.231 de acţiuni şi controale, dintre care 237 în fondul forestier, 142 pe linia prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos, 852 pe linia legalităţii transportului materialului lemnos fiind verificate 77 de exploatări forestiere, 34 de depozite şi 1.845 de mijloace de transport.

În cadrul acestor controale s-a acţionat şi în cooperare cu alte structuri care au atribuţii în domeniul silvic, respectiv Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, Direcţia Silvică, Garda Naţională de Mediu, structuri silvice private, precum şi cu alte structuri, respectiv Garda Financiară.