În Parcul Central al staţiunii Băile Herculane s-a simţit astăzi atmosfera de sărbătoare specifică sărbătoririi Zilei Naţionale a ţării noastre, atmosferă întreţinută de muzica difuzată la staţia de amplasare de la Chioşcul pentru Fanfară. A lipsiţ însă, zăpada şi chiar dacă de dimineaţă au căzut mai consistent primii fulgi din această iarnă pe Valea Cernei, s-au văzut doar petice de zăpadă pe trotuare sau pe acoperişurile clădirilor.

O activitate intensă s-a manifestat la căsuţele din lemn amplasate pe aleea din faţa Parcului Central şi care sunt deja închiriate pentru deschiderea primei ediţii a Târgului de Crăciun din staţiune, însă deocamdată locul produselor de Crăciun l-a luat tradiţionala fasole cu ciolan oferită la liber turiştilor şi localnicilor care la orele prânzului s-au perindat prin zonă în număr destul de mare!

Atmosfera de sărbătoare a continuat cu concertul de colinde susţinut de un grup de elevi ai Liceului HERCULEŞ manifestarea încheindu-se cu HORA UNIRII, în care s-au prins participanţii la acest evenimenţ la care au fost preyente şi oficialităţile locale, reprezentate de conducerea administraţiei publice a oraşului, precum şi cea mai mare parte a consilierilor locali.

Vremea destul de frumoasă, chiar dacă a fost puţin rece, a adus în Parcul Central numeroşi localnici, dornici să asiste la manifestările de Ziua Naţională. „E o idee binevenită… E foarte frumoş o atmosferă plăcută, sărbătorim şi noi Ziua Naţională a României aşa cum se cuvine şi mulţumesc lui Dumnezeu şi tuturor care astăzi au venit în număr cât mai mare aici, la Herculane pentru a sărbători Ziua Naţională!”, ne-a declarat unul dintre participanţi.  „Mă simt foarte bine, este o atmosferă plăcută… Spre suprinderea mea, nu mă aşteptam să fie atât de multă lume! Deşi sunt localnic, este pentru prima oară când particip la acest eveniment”, ne-a mărturisit un alt participant. „Ne simţim foarte bine, a fost o acţiune de succeş foarte multă lume adunată, servim o fasole cu ciolan tradiţională… este ziua noastră, este un prim pas făcut şi asta înseamnă foarte mult pentru noi… Este pentru prima dată când vin, asta înseamnă ceva nou pentru noi, ca şi localnici… Este un început şi cu siguranţă va fi din ce în ce mai bine!”, este optimistă o localnică.

La manifestări a fost prezent şi Cristian Miclău – primarul oraşului Băile Herculane : „Cred că este o noutate pentru oraşul nostru, s-a adunat foarte multă lume în această zi să sărbătorească alături de noi, de toţi românii! Am cumpărat cinci căsuţe, care vând diferite produse, răchie fiartă, vin fierţ avem şi fasole cu ciolan şi diferite preparate tradiţionale româneşti!”

Turişti din întreaga ţară au ales staţiunea de pe Valea Cernei pentru a petrece în acest decor minivacanţa de Ziua Naţională a României şi au dorit să participe la manifestările din Parcul Central. „Ne simţim foarte bine, suntem din Craiova, suntem în vacanţă la Herculane şi ne place foarte mult! E prima dată când vin de Ziua Naţională aici, acum am venit să vedem cum se desfăşoară activitatea de 1 Decembrie”, ne spune un turist. „E frumoş dacă ar fi fost şi vremea mai plăcută era mai bine… este o atmosferă de sărbătoare! Când eram mai tînăr am fost la Herculane… aşa, demult nu am mai venit de 1 Decembrie! Acum sunt într-o minivacanţă şi mă simt mai relaxaţ mai odihnit!”, ne mprturiseşte un turist din municipiul de pe Bega.  Sunt şi turişti care duc nostalgia fanfarei militare care altădată concerta în Parcul Central din Băile Herculane : „Mă simt foarte bine! Vin mai des la Herculane, nu doar de Ziua Naţională, dar e bine… Lipseşte fanfara! Unde e fanfara   Era renumit Herculanele pentru fanfară! Poate că anul viitor reuşiţi să o aduceţi, mi-ar plăcea şi aş veni cu mare drag!”

Paul-Sever SMADU