Guvernul nu s-a înţeles cu sindicatele privind salariul minim pe 2017

Sindicatele, patronatele şi executivul au discutat din nou despre salariul minim pe economie de anul viitor, dar fără a ajunge la o concluzie.

Sindicatele au propus o mărire cu 200 de lei, în timp ce executivul a prezentat o analiză cu mai multe scenarii, printre care şi cu o creştere cu o sută de lei. Consiliul Naţional Tripartit se va reuni din nou la o zi sau două după alegerile din 11 decembrie.

Sindicatele şi patronatele se vor întâlni în următoarele două săptămâni pentru a stabili valoarea viitorului salariu minim pe economie. După aceea, şi Guvernul se va alătura acestor discuţii cu intenţia ca, până la finalul mandatului său, să adopte o hotărâre prin care să stabilească valoarea salariului minim.

Sindicaliştii doresc ca, de la 1 ianuarie, salariul minim să fie de 1450 lei, aşa cum arăta liderului Cartelului Alfa, Bogdan Hossu.  “Partea sindicală, în principal, a ridicat problema creşterii cu 200 de lei, adică de la 1250, de la 1 ianuarie, să fie 1450. A rămas ca pe 12 sau 13, deci imediat după alegeri, să mai fie o nouă întâlnire, probabil pe 14, când e şedinţă de guvern, se va da hotărârea de guvern cu salariul minim garantat în plată pentru anul 2017, a mai spus Bogdan Hossu.

Ministerul Muncii a transmis partenerilor sociali un studiu referitor la evoluţia salariului minim. Scenariile acestuia arată o creştere a salariului minim cu 100 de lei sau cu 200 de lei anul viitor.

La întâlnire, ministrul muncii, Dragoş Pâslaru, a vorbit şi despre proiectul de lege privind salarizarea unitară. El a precizat că pentru a asigura rezolvarea tuturor inechităţilor salariale din sistemul public este nevoie de alocarea a 19,5 miliarde de lei până în 2022. Ministrul a mai anunţat că proiectul prevede că cel mai mare salariu va fi al preşedintelui şi că cel al premierului va fi redus cu 300 de lei faţă de cât este acum.

Sursa: romania-actualitati.ro

De același autor

Related Articles