Reuşită de excepţie a medicilor timişoreni. Doctorii secţiei de obstetrica-ginecologie de la Maternitatea Odobescu din cadrul Spitalului Municipal din Timişoara au înregistrat o nouă premieră naţională!

Medicii au reuşit o operaţie de prolaps la o pacientă gravidă, iar aceasta a adus pe lume un copil sănătos. În timpul sarcinii, femeii i-a fost descoperit faptul că uterul nu era aşezat în locul lui şi era mult coborat iar aceasta reprezenta un pericol uriaş pentru făt. Medicii au căutat solutii de salvare a bebeluşului. Doctorii au intervenit chirurgical pe când fătul avea numai 13 saptamani, şi au suspendat uterul, îmbracăndu-l într-o plasă din material sintetic.

Tehnica folosită de medici pentru prolapsul de gradul 3 se numeşte histerosacropexie laparoscopică.

„Ne-am gândit că ar trebui să oferim o tehnică minim invazivă prin care uterul a fost ancorat la un element anatomic de susţinere. Am efectuat această intervenţie în luna mai 2016, evoluţia chirurgicală a fost fără complicaţii, şi nu intru în amănunte ce s-ar fi putut întampla cu ocazia unei astfel de intervenţii, şi în 1 noiembrie 2016, pacienta noastră a nascut prin intervenţie cezariana, care era obligatorie în această situaţie de suspensie a uterului, în conditii normale, o fetiţă de 3000 de grame. Noi suntem foarte multumiţi, odată pentru că am putut oferi şansa unei mame să îşi ducă sarcina până la capat şi al doilea că am putut veni cu o rezolvare chirugicală minim invaziva, zicem noi ca o premieră, o sa vedem, nici nu ne interesează neaparat cât de internaţională e, dar acest caz il vom publica în literatura de specialitate internaţională„ a declarat dr. Dorin Grigoraş seful sectiei deObstetrica-Ginecologie de la Maternitatea Odobescu, din cadrul Spitalului Municipal Timişoara.nPentru intervenţia chirurgicală a fost nevoie de achiziţionarea unui aparat care a costat 1.200 de lei.

Sursă:Opinia Timişoarei

Daiana Rosca