Bucată cu bucată simbolurile Reşiţei dispar. Fie că sunt furate, fie dărâmate, fie vândute. Este şi cazul uneia dintre locomotivele aflate în Muzeul în aer liber, care va fi scoasă marţea viitoare la licitaţie. Primarul municipiului Ioan Popa spune că vrea să ajungă la o înţelegere cu preşedinta Fundaţiei care deţine la această oră exponatele. Mai precis, în schimbul achitării unei datorii de peste 100.000 de lei pe care fundaţia o are către o societate comercială, să-i fie donate toate locomotivele aflate în muzeu. „Nu vreau să ajungem în situaţia ca astăzi să plătim o locomotivă , peste o lună sau două alta, şi tot aşa până când le vom cumpăra pe toate. Sper să facă un gest de bunăvoinţă şi să cedeze locomotivele, care sunt până la urmă un bun public, primăriei. De aceea mă voi întâlni astăzi cu preşedinta fundaţiei, Lăcrămioara Chebuţiu şi împreună cu avocaţii să redactăm o înţelegere în acest sens” – a declarat primarul Ioan Popa.

Datoria este una mai veche şi provine încă din septembrie 2012 când la Reşiţa au fost marcaţi într-un cadru festiv 140 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur la Reşiţa şi 40 de ani de la înfiinţarea muzeului pe actualul amplasamenţ adică zona Triaj din municipiul Reşiţa.

Amintim că, Muzeul de locomotive cu abur din Reşiţa, monument istoric a fost pus sub sechestru după ce Fundaţia Uzinele de Fier şi Domeniile Reşiţa a pierdut în instanţă, un proces cu societatea HYDRO-ENGINEERING.

Problemele au apărut în 2015, atunci când Curtea de Apel Timişoara a anulat un contract de sponsorizare şi unul de donaţie. Documentele au fost catalogate ca fiind “frauduloase”, iar fundaţia trebuia să restituie sumele respective, lucru ce nu s-a întâmplat.

Curtea de Apel Timişoara dispune anularea actelor frauduloase reprezentate de contractul de sponsorizare nr. 1114/15.09.2011, închelat între pârâte, pentru suma de 15.000 lei şi contractul de sponsorizare nr. 10/24.05.2012, încheiat între aceleaşi pârâte, pentru suma de 157.000 lei. Obligă pârâta FUNDAŢIA UZINELE DE FIER ŞI DOMENIILE REŞIŢA să restituie patrimoniului debitoarei sumele de 15.000 lei şi 157.000 lei, primite în temeiul sus identificatelor acte juridice. Definitivă.

Înfiinţat în anul 1972, muzeul a fost amenajat la aniversarea unui secol de fabricare a locomotivelor cu abur la Reşiţa, prin eforturile inginerului Mircea Popa, director al Uzinelor reşiţene pe atunci. Sunt expuse 16 locomotive din diverse epoci de construcţie, dintre care 14 sunt produse la Reşiţa. Primele trei locomotive au fost reproduse după un prototip construit la Viena în anul 1871 şi numit ”Szekul”, întrucât era destinat liniei Reşiţa-Secu (Secul).(Daniela Tudor-Hardy Cvoica)

1 COMENTARIU

  1. Tot la Adrian Chebutiu se ajunge, un hot penal. Cum a putut acest idiot sa puna mana pe Uzina Resitei, sa faca tot ce vrea? Sa isi insuseasca debarcaderul U.C.M.R.-ului ? Si Dunareanca il ridica in slavi la Banat TV pe nemernicu asta !
    De ce nu i se confisca averea obtinuta prin furt ?
    Muzeul de locomotive din Resita este obtinut cu sudoarea oamenilor si nu este un bun tranzactionabil de niste nemernici ca sa se imbogateasca cu ce au facut altii.
    Propun sa se doneze acest muzeu administratiei locale.

Comments are closed.