[AUDIO] România nu este groapa de gunoi a Europei. 300 de tone de deșeuri ilegale au fost oprite la graniţă

Autoritățile române au oprit în acest an, la graniță, 16 transporturi de deșeuri ilegale, care ar fi trebuit să ajungă la mai mulți agenți comerciali din Hunedoara şi Ilfov. Majoritatea tirurilor au fost oprite la frontierele din Arad. Este vorba de aproape 300 de tone de deșeuri ilegale care s-au încercat să se introducă în țară, sub codul de deșeu verde, deșeu valorificabil, a declarat, ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer. Aceasta a spus că transporturile erau din Germania, Austria și Ungaria. Tirurile au fost oprite, au fost verificate și s-a văzut că, de fapt, în acei peleți nu era ceea ce era declarat în hârtii. Informaţia este confirmată şi de purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Arad, Mihaela Leş. Aceasta spune că „de la începutul anului au fost oprite șapte automarfare la punctul de trecere a frontierei Nădlac și alte șapte la Vărșand. Poliția de Frontieră a sesizat imediat Garda de Mediu, autoritatea abilitată să transmită documentele legale pe baza cărora se permite sau nu, intrarea automarfarelor în ţară”.

 

Legislația românească permite importul de deșeu, dar strict de deșeuri care pot fi valorificabile, adică reciclate. Nu se poate prin legislația românească sau prin cea europeană importa un deșeu care să fie eliminat, adică depozitat pe groapa de gunoi.

„Aș vrea să se înțeleagă foarte clar pentru operatorii economici că România nu este o țară care poate fi groapa de gunoi a Europei. Acele tiruri au fost întoarse de la graniță, iar 13 dintre ele veneau din Germania, restul până la 16, din Austria și Ungaria. Obiectivul Ministerului Mediului este ca, împreună cu toți partenerii noștri, să lăsăm fără job ‘Let’s Do It România!’, să avem o țară curată, iar acele deșeuri să ajungă acolo unde trebuie. De asemenea, repet, vreau să se înțeleagă că România nu este groapa de gunoi Europei, iar orice firmă care încearcă să treacă peste lege, prin tot felul de chichițe birocratice, va răspunde”, a declarat ministrul mediului, Cristiana Pașca Palmer.

(Sebastian Dragomir)