La sfârşit de mandat viceconsulul Germaniei la Timişoara, Siegfried Geilhausen, oaspetele Radio România Reşiţa

Oaspetele Radio Reşiţa şi membru de onoare al Asociaţiei germane de cultură şi educaţie a adulţilor din municipiul de pe Bârzava.

Siegfried, sau „Siggi” pentru prieteni, e un tip vesel, parcă în contrast cu așteptările pe care le-ai avea de la o meserie a unui diplomat. Are niște ochi albaștri și calzi, vine cu bicicleta la Consulat și este o gazdă foarte bună.

Are o poveste captivantă, a trăit în multe țări și culturi. Înainte să vină în România a servit în Siria, Londra, Malta, Polonia, Turcia și Bruxelles. Chiar s-a nimerit în Statele Unite când au avut loc atentatele de la 11 septembrie. A văzut cu ochii lui locul unde a căzut avionul ce a lovit Pentagonul.

Decernarea titlului de membru de onoare al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reșița pentru merite în susţinerea şi păstrarea tradiţiilor germane din acest spaţiu, viceconsulului Germaniei la Timișoara, Siegfried Geilhausen, a avut loc în după-amiaza de marţí, 21 iunie la Centrul German „Alexander Tietz“ din Reșița.

Evenimentul festiv s-a desfăşurat într-un cadru festiv cu participarea formației „Banater Bergland“, a grupului muzical „Duo Gassenheimer”, a corului „Franz Stürmer” şi a elevilor de la Liceul de artă “Sabin Păutza” din Reşiţa.

Tot marţi, a fost şi oaspetele Postului Radio Reşiţa la invitaţia echipei şi a susţinut un interviu integral în limba română, pe care a învăţat-o singur, de-a lungul şederii în România.

Banatul are lucruri pe care le poate oferi la nivel european“, spune Siegfried Geilhausen într-un interviu acordat Radio Reşiţa. În primul rând, multiculturalitatea nu e doar un cuvânt frumos pe care să-l spui despre zonă. „… îmi amintesc de o discuție cu un etnic german ce a crescut într-un sat din județul Arad. Îmi spunea că a crescut jucând fotbal în mijlocul străzii, alături de maghiari, rromi, sârbi și români. Și era ceva normal.” În plus, toată zona este extrem de frumoasă și merită vizitată. Una din cele mai frumoase experiențe de aici le-a avut când a ajuns în vârful unui deal, în Banatul Montan, la Gărâna în toamna lui 2012. „Întreaga zonă era minunată. Stăteam acolo și mă uitam în jur unde era numai natură virgină. Se întindea peste tot orizontul, oriunde priveai”.

Viceconsulul Germaniei la Timişoara se află la finalul celui de-al optulea mandat şi de săptămâna viitoare alături de soţia sa Geraldine îşi va începe cel de-al nouălea, de alţi patru ani, la ambasada Germaniei din Tunisia. În municipiul de pe Bega, diplomatul german s-a aflat din anul 2012.

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles