Circulația rutieră este pusă în pericol pe Transalpina Banatului, la mai puțin de o lună de la debutul festivalului de jazz.

Turiştii care au ales să circule la sfârşitul săptămânii trecute pe DJ 582, care face legătura între Slatina Timiş şi Brebu Nou, au avut parte de o surpriză neplăcută. În mai multe porţiuni, carosabilul a fost acoperit cu pământ şi pietre căzute de pe versanţi, în urma unei ploi torenţiale. Numai o minune a făcut ca în zonă să nu se fi produs vreo tragedie pentru că alunecările de teren nu erau semnalizate. Pericolul este cu atât mai mare cu cât tronsonul de drum de 21 de kilometri nu este acoperit cu semnal telefonic.

Conducătorii auto au fost nevoiţi să facă jaloane printre bucăţile de lemne aduse de torenţi. Mai mult decât atât, în porţiunile în care nu erau căzuţi bolovani, drumul este permanent spălat de apa ieşită din rigolele înfundate.

Autorităţile judeţene spun că situaţia va fi remediată în cursul zilei de astăzi, dar nu pot da asigurări în ceea ce priveşte apariţia unor noi stări de pericol. Camelia Şuşco, şeful Serviciului Comunicare din Consiliul Judeţean Caraş-Severin, explică:

„Reprezentanţi ai Direcției de Administrare a Domeniului Public și Privat de la Consiliul judeţean Caraş-Severin s-au deplasat încă de sâmbătă la faţa locului şi au constatat situaţia semnalată. Este vorba de copaci şi pietre căzute pe carosabil. S-a luat legătura şi cu Primăria Slatina Timiş şi s-au demarat măsurile astfel încât situaţia să fie remediată în cursul zilei de astăzi (n.r. 13 iunie). Sunt fenomene care nu pot fi controlate. Noi încercăm să asigurăm circulaţia pe toate drumurile judeţene”.

Transalpina Banatului a fost realizată din fonduri europene şi a costat 121 milioane de lei. După aproape cinci ani de lucrări, drumul a fost inaugurat la sfârşitul anului 2014 prin Programul Operaţional Regional. Se scurtează astfel accesul spre Muntele Semenic şi salba de staţiuni din Banatul de Munte cu aproximativ 100 de kilometri direct din E70 (DN6).

(Sebastian Dragomir)