[AUDIO] 100 de reșițeni au protestat împotriva proiectului “Roșia Montană”

1403144_591656374232660_2114665519_oȘi reșițenii spun “NU” proiectului Roșia Montană. În timp ce în București este a noua duminică de proteste împotriva exploatării miniere pe bază de cianuri, la Reșița este prima dintr-un șir lung.
100 de persoane s-au adunat în centrul civic al municipiului Reșița și timp de o oră au scandat lozinci precum “Murim, salvăm Roșia Montană”. Indiferent de etnie, vârstă, sex sau condiţie socială, aceștia au demonstrat că sunt uniți și că au aceelași scop, să păstreze Munții Apuseni așa cum sunt. Protestul nu a fost autorizat, însă a fost unul pașnic, nefiind nevoie de intervenția oamenilor legii.

Protestatarii au spus că vor veni în fiecare duminică până când vor reuși să salveze Roșia Montană și că doresc ca guvernanții să conștientizeze ce s-ar putea întâmpla dacă ar da undă verde exploatării zăcământului de aur, la ce riscuri vor fi supuși locuitorii din zonă. În prezent proiectul de lege se află în continuare în Parlament şi votarea sa a fost amânată pentru luna noiembrie.
Reșițenii și-au amintit și de împlinirea a 42 de ani de la accidentul minier din localitatea Certeju de Sus din județul Hunedoara. Timp de un minut, aceștia au păstrat un moment de reculegere pentru cele 89 de persoane care au murit din cauza ruperii digului şi alunecării muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere.
Și omul de afaceri reșițean, Nelu Popa a sprijinit această inițiativă și este de părere că turismul ar fi ruinat, iar dreptul la proprietate al oamenilor încălcat.

Cele mai citite

Related Articles