Jurnalul instantaneu „La capătul Pământului: Expediție în Antarctica„, bogat ilustrat fotografic, dar și video, relatează o aventură spre Polul Sud (cu vaporul “Plancius”), la care temerarul Florentin Smarandache, după ce a vizitat toate meridianele și paralele, era inevitabil să nu se încumete, iar apoi să nu ne-o redea, în aceeași notă concisă, fragmentară, refractară la prea mult subiectivism, cu care ne-a obișnuit din precedentele însemnări instante de călătorie.

Antarctica, un teritoiu rece şi neprimitor, pe care un român s-a gândit să o cucerească. Doar că cel care a fost cucerit a fost până la urmă chiar el. „Aceasta-i excursia vieții mele! Cea mai îndrăzneață și cea mai costisitoare. În căutare de aventuri la … sfârșitul lumii! Când te gândești că, uitându-te pe glob, oamenii stau la Polul Sud … cu capu’n jos și cu picioarele-n sus!”, aşa îşi începe Florentin Smarandache povestea trăită pe viu şi aşezată frumos pe capitole într-o „carte”, un veritabil jurnal de călătorie bogat ilustrat cu imagini surprinse în cele 9 zile cât a durat aventura arctică.

Olteanul, stabilit în Statele Unite, a început pregătirle pentru „călătoria vieţii”, aşa cum chiar el mărturiseşte, în noiembrie, pentru ca pe 16 decembrie 2015 să lase totul în urmă pentru o nouă lume, una a gheţurilor şi a frumuseţilor inimaginabile. A fost o călătorie plină de necunoscut dar cu atât mai frumoasă cu cât a avut parte de numeroase surprize, una dintre acestea chiar la începutul aventurii când, în Ushuaia, portul de îmbarcare către cea mai rece şi mai neprimitoare zonă din lume, unde a dat cu ochii de nişte mateloţi români, alături de care s-a şi fotografiat, surprindrerea fiind reciprocă.

Dacă vreţi şi voi să retrăiţi întreaga aventură a românului Florentin Smarandache printre gheţurile arctice vă invit să accesaţi acest link. Imaginile suprinse de oltean în Antarctica le puteţi de asemenea vedea dacă intraţi aici.