CCR: Interzicerea fumatului în spațiile publice e constituțional

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis miercuri că este constituțională legea referitoare la interzicerea fumatului în spațiile publice închise.

CCR a respins astfel sesizarea pe această temă depusă de mai mulți senatori în decembrie anul trecut. Aceştia susţineau că legea este discriminatorie pentru că interzice fumatul în toate spaţiile publice cu excepţia penitenciarelor şi aeroporturilor, unde ar urma să fie amenajate spaţii speciale. Iniţiatorii contestaţiei, senatorii Daniel Fenechiu şi Cristiana Anghel, susţin că un articol din proiect este ambiguu şi lasă să se înţeleagă că fumatul nu este permis nici măcar în propria locuinţă.

Proiectul de lege prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului.

Actul normativ a fost adoptat pe 15 decembrie 2015 de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Senatorul independent Alfred Laurențiu Mihai declara, la acea dată, că, în opinia parlamentarilor care au depus contestația, legea în forma în care a fost adoptată separă fumătorii în două categorii: cei care pot fuma în aeroporturi sau cei care sunt în închisori de maximă siguranță și ceilalți fumători, care nu au voie.

În România, 89 de oameni mor în fiecare zi din cauza fumatului. 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

foto Rador

Cele mai citite

Related Articles