Polonia în criză

img_flaga_polska

La nici o lună de la preluarea puterii de către partidul Lege şi Justiţie al lui Jaroslaw Kaczynski, se încing spiritele în relaţia Polonia-Germania. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz a comparat situaţia politică din Polonia cu o “lovitură de stat”, iar replica Varşoviei nu a întârziat să apară.
Vorbind la radoiul Deutschlandfunk, Schulz a criticat modul în care au înţeles cei din guvernul eurosceptic să preia controlul asupra instituţiilor statului. “Ceea ce se întâmplă în Polonia are caracteristicile unei lovituri de stat şi e dramatic. Merg pe principiul că vom discuta despre asta detaliat în această săptămână, în cadrul PE, sau cel târziu în sesiunea din ianuarie”, a spus Schulz.
Preşedintele PE a făcut aceste declaraţii după acuzaţii similare venite din partea Platformei Civice, fostul partid al actualului presedinte al Consiliului European, Donald Tusk, care a condus Polonia în ultimii opt ani.
Opoziţia poloneză acuză partidul Lege şi Justiţie (PiS, conservator), partid ce conduce guvernul în Polonia, de încercarea de a concentra toate puterile şi de a reprezenta astfel un pericol pentru democraţie.
Toată această dispută în care se implică Bruxellesul a pornit de la decizia noii puteri de la Varşovia de a înlocui capii serviciului de informaţii al armatei, serviciului de informaţii externe şi a contraspionajului. În acelaşi timp, noua majoritate doreşte să numească cinci judecători la Curtea Constituţionala (sînt 15 în total) şi face demersuri în parlament pentru a anula numirea unor noi judecători constituţionali de fosta putere, cu doar câteva săptămâni înainte de a pierde alegerile. Ministrul de Externe polonez a precizat că unii dintre şefii serviciilor secrete deveniseră mult prea implicaţi politic şi erau un risc mai mare la adresa securităţii naţionale decât forţele străine.
Ce a provocat reacţia lui Martin Schulz ţine şi de orientarea extrem de conservatoare, eurosceptică şi anti-imigraţionistă a noului guvern de la Varşovia. “Când populiştii de dreapta au la dispoziţie argumentul ca forţe externe – alte ţări – încearcă să intervină în politica internă a ţării lor pentru a corecta lucrurile, aceasta le sporeşte popularitatea mai mult decât orice. Ar trebui să avem grijă la modul în care vom acţiona”, a spus Schulz.
Pentru partidul lui Jaroslaw Kaczynski, o formaţiune pro-americană şi un anti-rusă, însă eurosceptica, nu este vorba decat despre o “isterie”. “Este o isterie de neînţeles creată de cercurile liberale”, a spus unul dintre europarlamentarii partidului Lege şi Justiţie.
Fostul președinte polonez, Lech Walesa, i-a avertizat pe conservatorii partidului Dreptate și Justiție (PiS), cu privire la riscul declanșării unui “război civil” în Polonia, potrivit unui interviu acordat televiziunii publice.
Desigur, “trebuie schimbate unele lucruri. Conservatorii au dreptate în multe puncte. Dar nu în acest mod”, a declarat Walesa, laureat al premiului Nobel pentru Pace, referindu-se la ultimele legi promovate de noua majoritate parlamentară care urmăresc să schimbe funcționarea Tribunalului constituțional și componența acestuia.
Zeci de mii de manifestanți au defilat sâmbăta trecută la Varșovia pentru a apăra democrația pe care o consideră amenințată de conservatorii populiști și eurosceptici ai lui Jaroslaw Kaczynski. În ziua următoare, susținătorii acestuia au manifestat și ei la Varșovia.

Foto : www.kiszyniow.msz.gov.pl

De același autor

Related Articles