[FOTO] Angajare de clovn, la Reşiţa

IMG_3500

Tinerii actori de la „Tu şi Eu Pictures” au încântat în seara de duminică, 25 octombrie publicul reşiţean, amator de teatru, pe scena Teatrului de Vest din municipiul de pe Bârzava, cu spectacolul „Angajare de clovn” de Matei Vişniec.

Trei clovni, parteneri din tinereţe, se regăsesc într-o sală de aşteptare pentru o audiţie. Sunt bătrâni, depăşiţi şi în aşteptarea disperată a cuiva care să-i angajeze. După bucuria revederii, intervine angoasa competiţiei. Nicollo, Filippo şi Peppino se luptă pentru o slujbă incertă. Fiecare, convins de talentul său artistic, încearcă să se impună în faţa celorlalţi. Tragicomicul absurd este reconvertit la dramatismul cotidian prin tematica și prin universul afectiv, ambele atemporale, general umane, situate dincolo de vreo modă literară anume. Mesajul filozofic-artistic al celor trei tragici clovni – Peppino, Nicollo, Filippo – este profund emotiv; ei sunt, în același timp, “toata lumea” și “nimeni”. “Oricine poate să fie Peppino. Sunt mii de Peppino. Toata lumea poate sa fie Peppino!“, exclamă, la un moment dat, unul dintre cei trei clovni bătrâni, veniți să se prezinte la un concurs pentru a fi angajați.

Dramaturgul francez de origine română, Matei Vişniec spunea, despre piesă în urmă cu câţiva ani, într-un interviu: „Poate am scris o piesă care va rezista în istoria literaturii române, e ultima piesă pe care am scris-o în România, eram obosit, nu mai voiam să scriu nici teatru. Este o piesă realistă din punctul meu de vedere, sunt nişte oameni vii care se întâlnesc şi discută, iar faptul că după 20 de ani emoţionează îmi dă speranţă că poate nu mi-am irosit viaţa în scris”.

Pentru echipa de teatru şi film „Tu şi Eu Pictures” punerea în scenă a acestui spectacol a durat aproximativ patru luni, timp în care s-a repetat săptămânal pentru “… a lăsa o „amprentă” proprie asupra acestuia“, au precizat actorii.

Pentru publicul reşiţean clovnii au fost: Silviu Horia Boian (Nicolo), Cristian Alexandru (Filipo ) şi Marian Costea (Pepino).

Farsa tragică “Angajare de clovn” este unul dintre cele mai reușite și mai jucate texte dramatice ale lui Vișniec. A obținui Premiul UNITER pentru “cea mai bună piesă românească a anului 1991”. A cunoscut montări de succes în România la Teatrul Național din Iași, în 1991, în regia lui Nicolae Scarlat, reprezentație căreia i se decernează Premiul I pentru spectacol și Premiul de regie – ex aequo – la Festivalul internațional de teatru scurt de la Oradea; la Teatrul Levant din București, în regia aceluiași Nicolae Scarlat, în 1992; la Teatrul din Arad, în regia lui Stefan Iordănescu, în 1992 și în străinătate: în 1992, la Festivalul “Bonner Biennale” din Germania; la Paris, în 1994, cu cei trei clovni Macloina, în regia lui Alexandru Tocilescu, versiunea franceza având titlul Ort mourira jamais; în Elveția, în 1994, la Teatrul Municipal din Konstanz.

Miercuri, 28 octombrie, spectacolul cu piesa “Angajare de clovn” va fi jucat la Centrul Cultural “Drăgan Muntean” din Deva. (Hardy Cvoica)

Foto: Radio Reşiţa

Cele mai citite

Related Articles