Cyber int

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat miercuri, ca for decizional, modificarea legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.
Actul normativ stabileşte în ce măsură autorităţile vor avea acces la datele personale şi la informaţiile care se transmit prin telefon sau internet.
Accesarea datelor cu caracter personal poate fi realizată doar într-un cadru precis delimitat de către instanţa de judecată şi numai cu autorizarea prealabilă a judecătorului.
Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, a precizat că modificările adoptate răspund observaţiilor Curţii Constituţionale şi aduc garanţii în ceea ce priveşte dreptul la viaţa privată.
Bogdan Ciucă: Legea are în vedere nu ascultarea convorbirii aşa cum ne imaginam noi că se întâmpla, noi vorbim aici despre ce informaţii, datele de identificare a echipamentului, datele tehnice ale furnizorului de servicii de comunicaţie destinate publicului care să permită identificarea amplasamentului echipamentelor de comunicaţie.   
Proiectul prevede de asemenea că datele de trafic prelucrate şi stocate de furnizorul de servicii trebuie să fie şterse sau transformate în date anonime atunci când nu mai sunt necesare la transmiterea unei comunicări, dar nu mai târziu de trei ani.