triplex confinium

Agitaţie la frontiera României cu Serbia şi Ungaria, după ce autorităţile de la Budapesta au închis graniţa cu Serbia şi au dat startul la ridicarea unui gard metalic la frontiera cu România.

Două elicoptere ale Poliţiei de Frontieră Române survolează fâşia verde şi monitorizează zona pe care ar putea-o folosi refugiaţii aflaţi acum în Serbia, în drumul lor spre Europa Occidentală, ocolind gardul construit de unguri, prin capătul estic al acestuia, care se găseşte în apropiere de comuna Beba Veche.

Deocamdată, imigranţii şi-au găsit o altă rută spre Germania, prin Croaţia, însă doi dintre ei s-au rătăcit marţi seara în România crezând că au reuşit să treacă în Ungaria. Când şi-au dat seama că au nimerit în România, au izbucnit în plâns şi le-au cerut poliţiştilor de frontieră români să-i returneze în Serbia.

Patrulele Poliţiei de Frontieră au fost suplimentate, iar sectoarele de graniţă din Timiş, atât cu Serbia, cât şi cu Ungaria, sunt monitorizate cu cea mai mare atenţie de către oamenii legii.

Localnicii bănăţeni din zonă sunt însă calmi şi convinşi că refugiaţii nu se vor înghesui să vină în România.

Autorităţile locale sunt şi ele pregătite să primească refugiaţi. Primarul din Beba Veche, Ioan Bohancanu, susţine că ar putea caza aproximativ 50 de refugiaţi, asigurându-le corturi şi mâncare.

De cealaltă parte a frontierei, în Ungaria au pornit pregătirile pentru ridicarea gardului ce va fi construit la graniţa cu România.

Potrivit opiniatimisoarei.ro, specialişti topografi şi mai mulţi ingineri militari ungari au fost văzuţi miercuri planificând traseul gardului ce ar urma să fie construit la frontiera cu România, în prelungirea celui de la graniţa cu Serbia.

Peste o mie de poliţişti de frontieră din Timiş patrulează, la Beba Veche. Numărul a fost triplat în această dimineaţă. Aceştia încearcă să depisteze eventualii imigranţi. Au fost aduse şi două elicoptere care survolează fâşia verde dintre România, Ungaria şi Serbia.

Autorităţile locale din Beba Veche spun că în cazul în care un val de imigranţi ar ajunge în ţara noastră, pot pune la dispoziţie corturi pentru 50 de persoane. Restul de persoane ar urma să fie direcţionate spre alte centre din judeţ şi din ţară. (Mirabela Afronie, Hardy Cvoica)

Sursa foto: hotnews.ro

***

Doi cetățeni afgani au pătruns ieri pe teritoriul României după ce s-au rătăcit. Intenția acestora era să ajungă în Ungaria, dar din cauză că nu cunoşteau configuraţia terenului au pătruns pe teritoriul ţării noastre în zona Beba Veche, locul în care se întâlnesc trei graniţe: a României, a Serbiei şi a Ungariei, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliţie de Frontieră Timişoara, Mihaela Leş. Cei doi afgani au fost predaţi autorităţilor sârbe, în baza tratatului de readmisie cu ţara vecină.

„În 15 septembrie, la ora 16.45, poliţiştii de frontieră din cadrul sectorului de Poliţie de Frontieră Sânnicolau Mare au observat, în timp ce intenţionau să intre ilegal în România, două persoane. S-a procedat la reţinerea acestora, iar în cadrul primelor cercetări s-a stabilit că sunt cetăţeni afgani. În cadrul primelor declaraţii, cei doi au precizat că s-au rătăcit pe teritoriul Serbiei şi că nu voiau să ajungă în România”, a precizat Mihaela Leş.

Frontiera Ungariei cu Serbia a devenit aproape ermetică. Vestea pare să se fi răspăndit deja în rândul refugiaţilor astfel că traseul folosit până acum se schimbă către Croaţia. Un prim autobuz cu migranţi a sosit în această dimineaţă în oraşul sârb Sid, situat în apropiere de frontiera cu Croaţia, după închiderea de către Ungaria a frontierei cu Serbia. De altfel, Guvernul de la Budapesta a decis să înceapă pregătirile în teren pentru extinderea la graniţa cu România a gardului construit la frontiera cu Serbia. Ungaria s-ar pregăti astfel pentru o eventuală schimbăre a rutei folosite de refugiaţi, argumenteză ministrul de externe de la Budapesta, Peter Szijjarto: „Este posibil ca presiunea imigranţilor să se mute parţial spre România, de aceea am decis să începem lucrări pregătitoare pentru un gard care va fi construit la frontiera ungaro-română începând de la graniţa ungaro-sârbă-română. Va fi o lungime rezonabilă; dacă presiunea migraţionistă se mută spre România va trebui să ne protejăm frontiera şi în acele puncte”.

(Sebastian Dragomir)