Falsuri la Porţile de Fier

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPoliţiştii de frontieră mehedinţeni au descoperit de la începutul anului peste 40 de documente de călătorie false, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, comisarul-şef Valeriu Pera. Toate aceste falsuri au fost depistate în Punctele de Trecere a Frontierei Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II. Majoritatea documentelor falsificate au fost certificatele de înmatriculare şi taloanele de inspecţie tehnică periodică ale autoturismelor înmatriculate în Bulgaria.

Falsurile celor 22 de documente bulgăreşti au fost realizate folosindu-se certificate sau taloane bulgăreşti originale care în prealabil au fost scanate şi prelucrate informatic. Pe documentele astfel obţinute au fost aplicate în fals aceleaşi elemente de siguranţă ca şi cele originale.

Permisele de înmatriculare au fost falsificate folosindu-se un suport din material plastic pe care au fost imprimate datele de identitate, fotografia titularului şi înscrisurile cu caracter general.

Cărţile de identitate româneşti sunt falsificate folosindu-se un suport de policarbonat asemănător celor valide folosindu-se computere performante şi imprimate color.

Majoritatea cetăţenilor care îşi fasifică documentele de călătorie sunt cetăţeni români care sunt posesori de autovehicule înmatriculate în străinătate şi se deplasează în mod frecvent în Serbia în scop turistic şi comercial. În momentul depistării persoanelor care recurg la asemenea metode, poliţiştii de frontieră întrerup călătoria celor în cauză, luând măsuri de întocmire a actelor premergătoare pentru săvârşirea infracţiunilor de fals, uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale şi tentativă de ieşire/intrare ilegală din ţară. Pedeapsa pentru săvârşirea unor asemenea infracţiuni este pedeapsa închisorii de la 3 luni la 3 ani.

Cele mai citite

Related Articles