2 aprilie – Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului

The Word Autism On Blank Puzzle Pieces

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a fost desemnată la propunerea statului Qatar şi care a fost susținută de către toate statele membre și adoptată la 18 decembrie 2007.

Culoarea simbolică a acestei zile este albastru. În acest scop, există în prezent site-ul web „World Autism Awareness Day” – Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, care oferă materiale și sugestii cu privire la modul în care se poate participa la această zi, precum și o listă a activităților curente în diferite țări și organizații, care se realizează pentru a sărbători această zi.

În Caraş-Severin există aproximativ 150 de persoane cu autism, care pot beneficia de asistență de specialitate, gratuită, la Centrul de consiliere și asistență pentru persoane cu autism din Reşiţa, înfiinţat în martie 2012. Centrul este deservit de personal specializat – psihologi şi/sau psihopedagogi instruiţi în lucrul cu persoane cu autism. Aceştia evaluează fiecare caz nou în parte şi, împreună cu familia, realizează un plan de intervenţie, pe termen mediu sau lung, în funcţie de nevoile fiecăruia.

Centrul de consiliere şi asistenţă pentru persoane cu autism din Caraş-Severin face parte dintr-o reţea naţională de 40 de centre aflate în 35 de judeţe ale ţării şi în municipiul Bucureşti. Centrele au fost înfiinţate prin proiectul „Şi ei trebuie să aibă o şansă!”, care urmăreşte creşterea şanselor de integrare socială şi, ulterior, de acces pe piaţa muncii a copiilor şi tinerilor cu autism, prin diagnosticare precoce şi facilitarea accesului la servicii şi programe de recuperare şi asistenţă specializată.

Cele mai citite

Related Articles