ucmrLegea insolvenţei întreprinderilor, al cărei text trebuia modificat miercuri, 25 septembrie, rămâne în dezbatere publică încă o săptămână, a anunţat premierul Victor Ponta. Modificarea legii este esenţială pentru compania UCM Reşiţa, care ar putea fi trecută din nou în patrimoniul statului, beneficiind de comenzi directe de la Hidroelectrica. A fost amânată tot cu o săptămână şi adoptarea noului cod rutier, care va rămâne de asemenea în dezbatere publică.

***

Aproape toţi cei 1.500 de salariaţi ai companiei UCM Reşiţa vor rămâne din prima zi a lunii octombrie în şomaj tehnic. Vor mai fi prezenţi în uzină doar paznicii şi personalul de întreţinere. Cu toate că trebuia modificată legea insolvenţei, conform declaraţiei ministrului Niţă din urmă cu mai bine de două săptămâni nici până astăzi nu a fost luată o decizie de executiv. Modificarea legii prin ordonanţă de urgenţă ar permite preluarea de către stat a datoriilor companiei reşiţene, transferul ei la Hidroelectrica şi asigurarea unui portofoliu de comenzi.

Motivele care au determinat o renaţionalizare a singurei companii producătoare de echipament hidroenergetic din România sunt prezentate de ministrul energiei, Constantin Niţă:

Deputatul Ion Mocioalcă, unul dintre iniţiatorii programului de salvare a UCM-ului, este optimist în ceea ce priveşte viitorul construcţiilor de maşini la Reşiţa: