cazan tuicaMajorarea cotei-standard a accizei pe alcool, pe care o plătesc marii producători de spirtoase, afectează, din această lună şi cota redusă, datorată de gospodarii care fac ţuică pentru propriul consum, în limita a 50 de litri de alcool pur.

Acciza pe ţuica şi rachiurile obţinute în gospodărie, pentru consum propriu, a crescut în această lună de la 375 la 500 de euro pe hectolitrul de alcool pur. Concret, dacă un gospodar umple damigeana de 50 de litri de ţuică la 25% alcool, el are, din punct de vedere fiscal, 12,5 litri de alcool pur pentru care va trebui să plătească aproximativ 275 de lei. Iar dacă în damigeană va avea pălincă la 60% concentraţie de alcool, atunci se consideră că are 30 de litri de alcool pur şi va trebui să plătească 660 de lei,  echivalentul a 150 de euro. Micii producători de ţuică locali, cu acte în regulă, sunt destul de puţini, în Caraş-Severin, iar afacerile ilegale cu răchie se află permanent în atenţia poliţiştilor, spune şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din IPJ, comisarul Ciprian Terciu:

Legislaţia spune că fiecare gospodar care are pe lîngă casă un căzănel  este nevoit să îl declare la Primărie, iar dacă doreşte să şi comercializeze răchia obţinută, el trebuie să se înregistreze la Autoritatea Vamală Judeţeană şi să solicite sigilarea şi desigilarea cazanului de ori de cîte ori are nevoie.