Campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat

sectii de votare

Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat oficial sâmbătă, 15 noiembrie, la ora 7:00, după care vor urma 24 de ore de reflecţie. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la secţiile de votare din ţară şi din străinătate, pentru a decide cine va fi preăşedintele României în următorii 5 ani. Cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani sunt aşteptaţi între orele 7:00 şi 21:00, în secţiile de votare. Alegătorii pot vota cu un act de identitate în termen de valabilitate la secţia unde sunt arondaţi cu domiciliul. Persoanele aflate în altă localitate pot să îşi exprime opţiunea electorală la orice secţie, fiind înscrise pe listele suplimentare. Bucureştenii nu pot vota în alt sector decât cel de domiciliu.

Pentru alegerile din 16 noiembrie nu sunt organizate secţii speciale, cum ar fi gări sau în aeroporturi. Urna mobilă se foloseşte în cazul persoanelor netransportabile din motive medicale şi a celor care se află în detenţie sau în arest preventiv, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale. Fiecare cetăţean îşi exprimă opţiunea personal, iar pentru ca votul să fie valabil ştampila trebuie pusă în interiorul patrulaterului care conţine numele candidatului. Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, dar şi cei care se află duminică în străinătate în scop turistic, pot vota la secţiile organizate în afara graniţelor ţării. Alegătorii din străinătate pot vota cu un act de identitate valabil şi în baza unei declaraţii pe propria răspundere. Formularul poate fi descărcat şi completat de pe site-urile Biroului Electoral Central şi Ministerului Afacerilor Externe, însă declaraţia trebuie semnată şi datată în prezenţa comisiei de votare.

Cei care nu au posibilitatea tehnică să descarce documentul pot primi formulare şi pixuri în faţa secţiilor de votare, pentru a economisi timpul necesar votului efectiv. Pentru fluidizarea procesului electoral, fiecare secţie de votare din străinătate va avea 7 cabine de vot şi 7 ştampile, numărul maxim prevăzut de lege.

(Daniel Babun)

 

De același autor

Related Articles