vedere-casa-musafirilor

Familia regală a României a inaugurat, de praznicul Sfintei Maria, edificiul “Casa Musafirilor” din Satul Regal, situat la intrarea pe domeniul Săvârșin din judeţul Arad.

Lucrările de reconstrucție au fost inițiate, în urmă cu trei luni, de către Principesa Margareta și Principele Radu. Clădirea a fost refăcută într-un timp record, de 90 de zile, iar materialele folosite pentru renovare au fost doar cele disponibile în anii 1800, respectiv lemn, cărămidă, piatră, nisip și var. Țiglele de pe casă sunt cele originale, acestea au fost curățate cu peria și apoi reașezate, una câte una.

Clădirea a fost ridicată în anul 1850, în același timp cu încheierea celei de-a treia variante a castelului. Castelul regal a avut o primă variantă în piatră, în jurul anului 1650, apoi o a doua în 1750, iar a treia, și ultima, un secol mai târziu. Din epoca celei de-a doua variante a castelului există pe domeniu doar o singură clădire, grajdul. Casa Musafirilor a fost reconstruită cu ajutorul localnicilor, fiind angajați zilieri care au fost îndrumați de către dirigintele de șantier, Ion Ștefan, angajat al Casei Regale. Arhitectul construcției a fost Eugen Cordoș, de la Alba Iulia, iar de administrarea proiectului s-a ocupat Ion Tucă, directorul Casei Majestății Sale.

Sursa: romaniaregala.ro

(Hardy Cvoica)