Întreaga lume sărbătorește astăzi, 8 aprilie, Ziua Internațională a Romilor, zi proclamată astfel la Congresul Mondial al Romilor desfăşurat la Londra în anul 1971. Și în România, data de 8 aprilie reprezintă ziua în care se celebrează Sărbătoarea etniei romilor din România, în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66/2006. Conform datelor oficiale, în judeţul Caraş-Severin sunt sub 10 mii de cetăţeni de etnie romă. În fapt, numărul acestor persoane este aproximativ de 18 mii, spune preşedintele Asociaţiei Nevo Parudimos, Daniel Grebeldinger:

Legea prevede, pe lângă celebrarea în data de 8 aprilie a fiecărui an a acestei sărbători și implicarea autorităţilor administraţiei publice centrale, cu atribuţii în domeniul asigurării egalităţii de şanse şi al combaterii discriminării, precum şi a celorlalte autorităţi centrale şi locale, pentru a sprijini organizarea de manifestări publice şi a unor acţiuni social-culturale dedicate acestei zile a etniei romilor. De asemenea, această zi atrage atenția asupra minorităților rome din România și asupra necesității egalității de șanse și a activităților de combatere a discriminării.

Odată cu declararea zilei de 8 aprilie ca fiind Ziua Internațională a Romilor, a fost adoptat și un imn internaţional al romilor, cântecul “Gelem, gelem”, interpretat de cântăreaţa şi actriţa Olivera Vuco,  in cunoscutul film iugoslav “Am întâlnit şi ţigani fericiţi”, peliculă ce datează din 1967.

De asemenea, tot atunci a fost adoptat şi steagul internaţional al romilor, având jumătatea de jos verde, simbol al câmpurilor înverzite, şi jumătatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roată, simbolizând, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieţilor, iar pe de alta parte nomadismul, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei.

Respectarea drepturilor fundamentale, inclusiv egalitatea de tratament, este una dintre pietrele de temelie ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, comunitatea romă – una dintre cele mai mari minorități din UE și din vecinătatea sa – încă nu beneficiază pe deplin de aceste drepturi. Comunitățile de romi nu numai că se confruntă cu prejudecăți, discriminare și marginalizare, dar de foarte multe ori nu au acces nici măcar la servicii de bază, cum ar fi apă curată, salubrizare și hrană. 80% din romi sunt expuși riscului de sărăcie.

În România, în ultimii aproape 30 de ani, s-au introdus măsuri afirmative în educație pentru accesul romilor în învățământul liceal și universitar și, totodată, a fost adoptată o strategie guvernamentală pentru îmbunătățirea situației romilor. Cu toate acestea, toate aceste progrese nu pot fi durabile fără eforturi constante în combaterea stereotipurilor și prejudecăților despre romi.

Ziua Internațională a Romilor reprezintă, prin urmare, o șansă de a duce mai departe acțiunile pozitive întreprinse până în prezent pentru combaterea discriminării romilor și pentru asigurarea integrării lor în toate societățile și țările europene.