Negocierile liderilor europeni pe tema bugetului multianual al Uniunii Europene s-au încheiat cu un eşec. Lucrările Consiliului European au fost întrerupte, aseară, pe fondul divergenţelor majore dintre statele membre privind valoarea fondurilor şi repartizarea lor pe domenii specifice.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că bugetul comunitar trebuie stabilit la un nivel suficient pentru a permite punerea în practică a obiectivelor politice agreate la Summitul de la Sibiu şi a pledat pentru o abordare echilibrată.

În ciuda eforturilor susţinute, cele 27 de state participante la Reuniunea extraordinară a Consiliului European, nu au putut ajunge la niciun rezultat privind bugetul multianual al Uniunii Europene pe fondul menţinerii diferenţelor de abordare. Unele ţări solicită un volum total al bugetului de 1% din venitul naţional brut, în timp ce altele pledează pentru un buget mai ambiţios. Din perspectiva României, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa politicilor de coeziune şi agricolă comună pentru dezvoltarea şi modernizarea întregii uniuni.

Klaus Iohannis: Sunt state membre care îşi doresc un buget considerabil mai mic decât cel propus. Majoritatea dintre noi ne dorim un buget cel puţin atât cât este propus sau mai mare.

În marja summitului, şeful statului a participat la o serie de reuniuni de coordonare în diferite formate, respectiv cel al statelor membre susţinătoare ale unei Europe ambiţioase, precum şi la o întâlnire cu grupul ţărilor membre net contributoare la bugetul european.