Creşte numărul îmbolnăvirilor de rujeolă – 53 de cazuri noi au fost raportate săptămâna aceasta.

În total, la nivel naţional, numărul celor infectaţi a ajuns astfel la 19.381, din care 64 de decese. Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibil cele 53 de cazuri noi au fost în Suceava – 35, câte şase în Caraş-Severin şi Timiş, cinci în Brasov şi unul în Arad. Rujeola sau pojarul este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Poate fi prevenită prin vaccinare. Rujeola este o boala acuta, cauzata de morbilivirus. Boala se transmite pe cale respiratorie prin picaturile de secretii nazofaringiene incarcate de germeni, din aerul expirat de persoana infectata, sau prin contact direct cu secretiile respective.

Principalele simptome sunt febră mare, tuse, rinoree, erupţie şi inflamaţie la nivelul ochilor (conjunctivita). Primele simptome (febra, simptome respiratorii) apar intr-un interval de 7-21 zile de la contactul infectanţ in medie la 10 zile de la expunere. Erupţia apare în medie la 4 zile după primele simptome iar pacientul este contagios 4 zile înainte şi 4 zile după apariţia erupţiei.

Erupţia este însoţită de febră 39-40 de grade, în cazurile necomplicate, starea generală se ameliorează la 3 zile după apariţia eruptiei iar pacientul îşi revine complet în 7-10 zile de la debut.