România exportă astăzi prima navă militară de partulare construită integral în ţară. Este prima corvetă din cele două comandate de marina militară din Pakistan. Ceremonia va avea loc în portul Constanţa.

Nava de patrulare „PNS YARMOOK” a fost construită în șantierul naval Damen Galați de o echipă 100% românească, este proiectată de ingineri români după un soft Damen și construită de muncitori români, aproximativ 300 de persoane lucrând timp de un an și opt luni la realizarea sa. „PNS YARMOOK” este prima dintre cele două nave identice de 2.800 tone produse la Galați care vor intra în serviciul Marinei Militare din Pakistan. Asimilate unor corvete, ele sunt de tip Offshore Patrol Vessel și vor servi pentru misiuni de patrulare în Oceanul Indian.

Nava a plecat din Galați pe Dunăre spre Marea Neagră și a acostat în portul Constanța. Ea va fi înzestrată cu armament în Pakistan după livrarea oficială de astăzi. La evenimentul din portul Constanța vor participa șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, viceamiralul Alexandru Mîrșu și omologul său pakistanez, amiralul Zafar Mahmood Abbasi – un prilej de a întări cooperarea în misiunile internaționale. Anul trecut, în februarie, marinarii militari români au participat la exercițiul multinațional AMAN-19, găzduit de Pakistan la Karachi, exercițiu concentrat pe securitatea maritimă, combaterea terorismului și operațiuni de asistență umanitară, ne informează reporter RRA, Sorin Cealera./cmorozanu/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI