Astăzi a fost înregistrat şi în Caraș-Severin un prim deces din acest sezon pus pe seama gripei.

Este vorba de o pacientă în vârstă de 66 de ani, care a decedat la Spitalul Județean de Urgență din Reșița. Femeia, îngrijită pe Secția ATI, avea insuficiență cardiacă severă, diabet și alte afecțiuni. În plus, era nevaccinată cu vaccinul antigripal. Potrivit ultimilor raportări, în Caraș-Severin au fost înregistrate 21 de cazuri de gripă.

Numărul celor care se îmbolnăvesc de gripă va continua să crească în următoarele săptămâni, pentru că rata de vaccinare este mică la nivel naţional. Este epidemie de gripă în ţară, iar numărul celor care au murit a ajuns la 23, printre care şi 3 copii nevaccinaţi. Ministerul Educaţiei le-a transmis din nou directorilor că triajul zilnic şi igienizarea sunt obligatorii. Cursurile se suspendă obligatoriu la 3 cazuri de gripă, în aceeaşi clasă, iar când din şcoală lipsesc cel puţin 20% dintre copii, şcoala este obligatoriu închisă, iar sălile dezinfectate. Sunt amânate competiţiile şcolare, iar cei bolnavi revin la cursuri doar cu aviz de la doctor.

Pentru creşterea numărului celor care se imunizează, pacienţii vor avea la dispoziţie un ghid cu informaţii despre cum se produc vaccinurile, la ce sunt bune şi ce contraindicaţii au. Ghidul, care va fi timpărit iniţial în 5 mii de exemplare, a fost lansat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.

Accesul aparţinătorilor în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa este restricţionat, începând de astăzi. Doar în cazuri excepţionale sau de forţă majoră bolnavii pot primi vizite. Conducerea Spitalului Judeţean din Reşita a luat aceste măsuri din cauza numărului tot mai mare de îmbolnaviri cu virus gripal la nivel naţional.