Premierul desemnat, Ludovic Orban, urmează să trimită la Parlament programul de guvernare actualizat

Premierul desemnat, Ludovic Orban, urmează să trimită astăzi la Parlament programul de guvernare actualizat şi lista miniştrilor pe care îi va propune. Anterior, liberalii vor avea o şedinţă în care vor aproba aceste documente. La rândul lor, social-democraţii sesizează, astăzi, Curtea Constituţională. Ei sunt nemulţumiţi că Ludovic Orban a fost desemnat pentru a doua oară în funcţia de şef al guvernului şi invocă un conflict instituţional între parlament şi preşedinţie.

Ludovic Orban a spus că din programul de guvernare vor fi eliminate obiectivele deja îndeplinite și adăugate unele noi care pot fi realizate fără adoptarea de acte normative cu valoare de lege. El a precizat că senatorii și deputații liberali au fost mandatați să participe la ședința parlamentului pentru validarea noului guvern și să voteze împotriva, aceasta fiind calea pentru deschiderea alegerilor anticipate, susține Ludovic Orban.

Ludovic Orban: După reuniunea Biroului politic al partidului, la care voi prezenta programul de guvernare reactualizat și propunerea mea ca președinte al partidului, premier desemnat pentru lista miniştrilor, vom înainta lista miniștrilor și programul de guvernare către birourile permanente ale celor două Camere.

Conducerea Senatului și cea Camerei Deputaților au un termen de 15 zile după primirea programului de guvernare și a listei cu miniștri pentru convocarea ședinței comune. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus, însă că va sesiza astăzi Curtea Constituțională în calitate de președinte al Camerei Deputaților cu privire la nominalizarea lui Ludovic Orban în fruntea guvernului.

Marcel Ciolacu: E o mascaradă. În aceeași ședință au propus prim-ministru să fie desemnat de către președintele României domnul Orban și în aceeași sedință au hotărât prin vot politic că nu o să îl voteze. Cum văd iei această interpretare constituțională? Presupun că CCR o să ne lămurească.

Marcel Ciolacu mai spune că ar trebui așteptat răspunsul Curții Constituționale asupra sesizării înainte ca parlamentul să fixeze un calendar pentru o validarea noului guvern.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI 

De același autor

Related Articles