[FOTO] Asociația Gugulanii Sportivi Caransebeș a montat rastele pentru biciclete la toate unitățile școlare din Caransebeș

694

Pasionați de ciclism și hotărâți să promoveze sportul și un stil de viață sănătos, 30 de caransebeșeni, membri ai Asociației Gugulanii Sportivi Caransebeș, ai clublului Rotary Caransebeș dar și simpli cetățeni au cumpărat din banii lor și au montat rastele pentru biciclete la toate școlile, liceele, intrarea în stadionul din parcul Teiuș dar și în centrul municipiului Caransebeș.

Ideea ne-a venit după ce am observat că foarte mulți elevi preferă bicicleta pentru transportul în comun, dar erau nevoiți ca pe timpul orelor să le lase pe holuri, neavând locuri speciale amenajate”, ne-a declarat Tania Pârvu, președinta Asociației MTB Caransebeș.

Deși ciclismul a luat avânt în Caraș Severin,mai sunt lucruri de pus la punct, printre acestea numărându-se pistele de biciclete, inexistente în cele mai multe orașe din județ. Dar poate inițiative ca aceasta vor da un impuls adiministrațiilor locale, astfel încât elevii să prefere bicicleta ca mijloc de transport.

În Finlanda, de exemplu, școlile nu se închid, chiar dacă se înregistrează constant temperaturi foarte scăzute. Copiii vin cu bicicletele pe zăpadă și nimeni nu se plânge. Pentru ei, acest mod de deplasare este amuzant și foarte eficient. Cu o infrastructură potrivită și o concepție corectă, municipalitatea dintr-un orășel finlandez a ajuns la concluzia că mașinile trebuie să rămână acasă, iar copiii să vină singuri la școală, pedalând. Oamenii trebuie să se adapteze și să ducă o viață sănătoasă afectând cât mai puțin mediul înconjurător – aceasta este viziunea pe care învățământul finlandez o transmite elevilor.