Petroliștii francezi, pregătiți de grevă

Sindicatele din sectorul public din Franța continuă greva împotriva schimbării sistemului de pensii şi peste weekend, iar pentru marţi se anunţă un mare miting de protest, deşi guvernul le-a chemat la negocieri.

Mobilizării sindicale i se adaugă azi şi acţiunile vestelor galbene, organizate pentru a 56-a sâmbătă la rând.

Cele mai mari probleme sunt în transportul feroviar şi în cel public din regiunea Parisului.

Sub 15% din trenuri circulă astăzi şi mâine în Franţa. La Paris aceleaşi probleme ca şi în zilele trecute. Este afectat orarul transportului urban, precum și cel al trenurilor ce fac legătura cu localitățile periferice și cu aeroporturile internaționale.

Lucrurile s-ar putea complica și mai tare de luni, când intenționează să se alăture grevei și lucrătorii de la rafinării.

În schimb, transportul aerian revine în totalitate la normal, începând de astăzi, precum și activitatea din aeroporturi.

Guvernul a făcut mai multe contracte cu firme de autocare ce vor face curse între aeroporturi și Paris pentru a mai reduce haosul cu care se confruntă, mai ales turiștii, în această perioadă din preajma sărbătorilor de iarnă.

Sindicatele și patronatele au fost invitate luni la guvern pentru noi negocieri, însă greviștii nu vor să oprească protestul până când guvernul nu retrage definitiv însăși ideea unui sistem de pensionare pe puncte. Ei au anunțat că nu sunt dispuşi să discute decât despre îmbunătățirea regimului actual, cu accent pe creșterea pensiilor mici.

Între timp, sindicatele pregătesc o manifestație uriașă pentru marți, 10 decembrie, pe care deja au botezat-o marțea neagră.

Potrivit numeroaselor sondaje de opinie, apărute în ultimele zile, peste 60% dintre francezi sunt de acord că sistemul de pensii trebuie adus la zi, adaptat la dinamica actuală a pieței muncii, însă, în același timp, susțin mișcarea grevistă și pe protestatari, acuzând guvernul și pe președintele Macron că vor să schimbe totul de capul lor fără să țină seama de cei pentru care fac legile.

sursa – romania-actualitati.ro

De același autor

Related Articles