[FOTO] Vlad Rădescu alias Ciprian Porumbescu, invitatul emisiunii Boema de la 22:15!

Radio România Reşiţa este radioul oamenilor şi promovează Valoarea.

Din acest motiv şi din respect pentru toţi ascultătorii, din țară și din afara granițelor aducem pe calea undelor oameni de valoare, a căror menire este aceea de-a înălţa cultura şi spiritul poporului român.

În această seară, ora 22:15, la emisiunea Boema ne întâlnim cu omul de teatru, actor şi dascăl, Vlad Rădescu, cel care a rămas în sufletul multor generaţii de români pentru filmul “Ciprian Porumbescu”, regia Gheorghe Vitanidis.

Vom afla povestea filmului ce l-a consacrat, film dedicat celui care a trăit doar 29 de ani, Ciprian Porumbescu şi de la cărui naştere s-au împlinit pe 14 octombrie 166 de ani.

Deasemenea, invitatul nostru ne face mărturisiri despre profesia căreia i-a dedicat întreaga viaţă!

Vlad Rădescu s-a născut pe 18 noiembrie 1952 la București. A urmat liceul “Dimitrie Cantemir” și clasa a XII-a la liceul “Ion Luca Caragiale” din București, pe care l-a absolvit în 1971 cu media 10 la bacalaureat. Dorea să devină marinar, ziarist sau arheolog însă a intrat la teatru din prima încercare și a absolvit I.A.T.C. (actuala Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”) secția Actorie în 1975 la București, clasa profesorilor  Sanda Manu și Geta Angheluță.

A fost repartizat la Târgu Mureș în anul 1975 unde a rămas până în 1994. În acest interval, în afară de teatru și-a continuat și cariera cinematografică. Din 1990 până în 1994 a ocupat postul de director adjunct executiv al Teatrului Național din Târgu Mureș. În 1994 se întoarce în București și se angajează la Teatrul Mic din București, în paralel devenind consultantul artistic al rectorului UNATC, Victor Rebengiuc. Devine prin concurs director general al Teatrului Nottara (1996 – 2000) din București. Între anii 1987 și 1994 este cadru didactic asociat la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș, apoi – din 1996 până în 2002 – predă actorie și management cultural la Universitatea Ecologică din București.

Din 2002 este director la Fundația Centrul Cultural European și conferențiar universitar , șef catedră, la Facultatea de Teatru a Universității “Spiru Haret” din București, devenită între timp Facultatea de Arte a aceleiași universități.

Finalizează, în 2013, studiile doctorale la Universitatea de Arte din Târgu Mureș cu teza: Teatrul românesc și experiențele culturale postdecembriste?

Este remarcat de regizorul Gheorghe Vitanidis, încă din primul an de facultate, 1972, care-i oferă rolul principal în “Ciprian Porumbescu”, cu care a înregistrat un succes deosebit.

Câțiva ani mai târziu l-a interpretat pe Avram Iancu, personaj principal în peliculele Munții în flăcări și La răscrucea marilor furtuni, 1980), de această dată în regia lui Mircea Moldovan.

A jucat în producții de televiziune străine, gen docudrama, i-au fost încredințate rolurile lui Carol cel Mare în 1996 și Otto von Bismark în 2007, 2008 și 2009. Are o carieră de peste 40 de ani, debutând  foarte tânăr. Fiind un artist şi un manager avangardist  a  “inventat” Festivalul internațional de teatru “Întâlnirile Școlilor și Academiilor europene de teatru” cu patru ediții, primele două la Târgu Mureș, 1993- 1994, iar ultimele două la Târgoviște,1995-1996, recunoscute ca importante evenimente de gen de tinerele generații de profesioniști și de comunitatea teatrală. A fost inițiatorul – în 1998 – al spectacolului de mare succes “Costumele”, regizat de Dan Puric, care a pus în valoare peste 100 de costume de teatru create de Irina Solomon și Dragoș Buhagiar în mai mult de 10 premiere din diferite teatre din capitală și țară. La începutul anului 2009, la solicitarea conducerii Ministerului Culturii, revine la Teatrul Național din Târgu Mureș unde ocupă postul de director general interimar până în octombrie 2010.

Rămâneți ACASĂ pe frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles