A scăzut interesul pentru vaccinarea copiilor în Caraş-Severin. Cine e de vină? DSP încearcă să găsească soluţii!

Scăderea interesului pentru vaccinarea copiilor, o reală problemă în Caraş-Severin! Acesta a fost principalul subiect pe care Direcţia de Sănătate Publică l-a dezbătut astăzi cu aproximativ 30 de medici de familie din Caraş-Severin, prezenţi în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean.

Inspectorii DSP au analizat statisticile din ultima perioadă şi din păcate au ajuns la o concluzie nu tocmai bună. Tot mai puţini părinţi aleg să-şi imunizeze copii iar acest lucru este îngrijorător, atrage atenţia directorul DSP, Dănilă Miloş care susţine că în acest caz şi medicii de familie au o parte din vină.

“Tema întâlnirii de astăzi este vaccinarea. Noi avem datoria de a stopa acţiunile celor care sunt împotriva vaccinării. Oamenii trebuie să înţeleagă că vaccinarea salvează vieţi. prin vaccinare ne salvăm copii şi până la urmă salvăm societatea. Şi când vine vorba despre acest subiect ma axez pe două paliere, medicii care îşi fac treaba şi medicii care din păcate îşi fac mai puţin treaba. Nu înţeleg cum unii au sute de copii, pe care reuşesc să-i vaccineze iar alţii în schimb nu reuşesc acest lucru. Nu înţeleg de ce unii NU POT! Eu vreau doar atât să vă spun că doctorul Borcău, colegul meu, cu o experienţă vastă, în spate, a constat că rata de vaccinare în Caraş-Severin a scăzut din nou. Atenţie! Nu mai vreau să ne întoarcem în 2016, atunci când tot din cauza noastră au murit copii…”, ne-a declarat astăzi şeful DSP, Dănilă Miloş.

Procentul de vaccinare în Caraş-Severin este în scădere, peste 50% la cele mai multe vaccinuri, deci sub media naţională. Nu ştiu de ce vin în jur de 80-90% din părinţi cu copii la vaccinarea de 2 luni şi ulterior se pierd pe drum, oare este doar vina părinţilor? NU! Şi aici mă refer la părinţii PRO vaccinare. Nu înţeleg ce se întâmplă cu aceşti copii, a precizat doctorul Mircea Borcău din cadrul DSP Caraş-Severin.

Vă reamintim că în 2016 a debutat epidemia de rujeolă în Caraş-Severin cu 1.100 de cazuri şi 4 decese, nu vreau să se repete acest episod. Rujeola s-a întors. Avem cazuri de rujeolă acum în Caraş-Severin, de la începutul lunii iulie au fost raportate 21 de cazuri de rujeolă, în Topleţ, Caransebeş dar şi în Reşiţa. Aşa că vă rog să acordaţi o atenţie deosebită acestei boli, au precizat reprezentanţii DSP.

Direcţia de Sănătate Publică doreşte să înfiinţeze o comisie care să vină în sprijinul procesului de vaccinare. O comisie compusă din medici de familie, reprezentanţi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, profesori, părinţi, primari şi lista rămâne deschisă tocmai pentru a preveni acele boli care pot fi fatale.

Medicii de familie susţin că ei îşi fac treaba, dar sunt părinţi care efectiv atunci când sunt chemaţi la cabinet ca să-şi vaccineze copii, amână acest lucru şi găsesc tot felul de scuze. Fie au copii bolnavi, fie tuşesc, fie au teste la şcoală, fie sunt plecaţi, există însă şi părinţi care refuză din START imunizarea.

“Soluţia la această problemă? O lege, ca în străinătate. Penalităţi pecuniare, copilul să nu fie primit în colectivitate. În Germania, Austria şi în Italia aşa se procedează şi nu sunt aceste probleme, până nu avem şi noi reguli stricte nu vom avea un procent bun de vaccinare, asta trebuie să înţelegem. Nu medicii de familie sunt de vină”, atrage atenţia şi medicul Daniel Popovici, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România.

Reritor la medicina şcolară din mediul rural şi aici este o problemă.

“În acest moment medicii de familie din punct de vedere legal…doar că există un ordin care spune că în şcoală dacă nu există un medic şcolar, activitatea este suplinită de medicul de familie, deci există acel ordin şi atunci câţi dintre noi au contract cu DSP sau cu primăria care să ateste calitatea noastră de medic şcolar în rural? Am ridicat problema şi mi s-a spus că nu există finanţare. Noi vrem o formă legală. Nu sunt puse lucrurile la punct! Nu pot să mă duc la o şcoală şi să consult copiii, în ce bază mă duc? În baza cărei hârtii? eu nu am niciun document că pot face acest lucru. Ce ne facem atunci? trebuie rezolvată problema, a precizat preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Caraş-Severin, Loredana Schmelas.

La această dezbatere au participat şi reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Caraş-Severin.

De același autor

Related Articles