Ziua Mondiala a Sănătăţii Mintale marcată astăzi şi în Caraş-Severin! Medicii de familie trag un semnal de alarmă, după ce au descoperit foarte mulţi pacienţi care le trec pragul cu afecţiuni psihice. Chiar şi aşa, medicii de familie reuşesc să identifice aceste cazuri în fază incipientă şi îi trimit mai departe la psiholog sau la psihiatru.

Se pare că principalele cauze care au dus la această creştere sunt: îmbătrânirea dar şi creşterea stresului psihic la care este supusă populaţia, din motive preponderent social-economice. Şi Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin va continua monitorizarea evoluţiei acestor boli.

Creșterea poate fi explicată prin:
– creșterea ponderii persoanelor vârstnice în rândul populației generale (prin fenomenele demografice de îmbătrânire a populației și de scîdere a sporului natural)
– creșterea accesibilității serviciilor medicale, în special a celor de investigație medicală și diagnosticare
– multiplicarea și modernizarea metodelor de investigație și diagnosticare (aparatură și echipamente moderne)

Este de asemenea vizibilă o creștere importantă a cazurilor de boli și tulburări mintale (creștere cu 76,32%), dealtfel cea mai importantă creștere în cadrul întregului grup de boli cronice. Explicațiile acestui fenomen pot fi multiple și identificarea lor exactă ar necesita o investigație amănunțită, atât medicală cât și sociologică (dată fiind corespondența între condițiile de viață și starea psihică a unei persoane).

În lipsa acestei investigații, DSP susţine următoarele cauze:
– îmbătrânirea populației.
– creșterea stresului psihic la care este supusă populația, din motive preponderent social-economice.
– scăderea inhibiției tradiționale privind accesarea serviciilor psihologice și psihiatrice.

Cu toate progresele medicale și tehnice ale ultimilor ani, se observă că tendința de evoluție a tuturor bolilor cronice analizate este de a crește. Cele mai probabile și mai importante cauze par a fi aceea a îmbătrânirii populației precum și creșterea accesului la servicii medicale.

Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș+Severin va continua monitorizarea evoluției acestor boli, precum și răspunsul sistemului de sănătate la această evoluție.