[FOTO-AUDIO] În această seară, ora 22:15, la emisiunea Boema ne întâlnim cu regizorul Toma Enache și povestea ultimului său filmul “Între chin și Amin”

Radio România Reşiţa este radioul oamenilor şi promovează Valoarea.

Din acest motiv şi din respect pentru toţi ascultătorii, din țară și din afara granițelor aducem pe calea undelor oameni de valoare, a căror menire este aceea de-a înălţa cultura şi spiritul poporului român.

În această seară, ora 22:15, la emisiunea Boema ne întâlnim cu regizorul Toma Enache și povestea ultimului său filmul “Între chin și Amin”, un film clasic, ce aduce în fața spectatorilor o poveste tulburătoare despre cutremurătorul „Experimentul de la Pitești” , fiind una dintre paginile pătate cu sânge ale României pentru care nu s-a căutat niciodată niciun vinovat.

„Experimentul de la Pitești” este  considerat cel mai agresiv program de spălare a creierului prin tortură din țările est-europene, cu mii de victime și este un omagiu adus tuturor victimelor din închisorile comuniste.

Închisoarea Pitești a fost cea în care s-au produs terifiantele încercări de „reeducare” din perioada 1949-1952. „Reeducarea” celor care nu și-au lepădat credința și nu au aderat la Partidul Comunist presupunea bătăi și torturi zilnice. Erau vizați în general tineri. Se încerca transformarea victimelor în călăi. Când metoda a reușit, cei torturați ajungeau la rândul lor să tortureze.

Un tânăr compozitor, Tase Caraman, proaspăt logodit, ajunge în iadul reeducării de la închisoarea Piteşti. Teribilul experiment este condus de temutul comandant Ciumău. Prin credinţă, supravieţuieste torturilor şi după eliberare compune o Odă lui Dumnezeu. Muzica o va salva pe logodnica lui, Lia.

„Între chin și Amin”, în regia lui Toma Enache, care aduce în lumină terifiantul „experiment de la Pitești”, a avut  premiera marți, 1 octombrie, la Cinema Pro,București. Apoi, lungmetrajul este prezentat în peste 30 de orașe din țară, cu participarea protagoniștilor.

În rolurile principale îi puteți vedea pe Ana Pârvu, Vali Popescu, Kira Hagi și Constantin Cotimanis. Filmul s-a bucurat de participarea extraordinară a marilor actori Ion Dichiseanu și Cezara Dafinescu.

Toma Enache este cunoscut publicului pentru spectacolele de teatru și pentru filmul „Nu sunt faimos, dar sunt aromân.

Filmul va ajunge în Banat începând cu Lugojul (13 octombrie), Timișoara (14 octombrie), Reșița (15 octombrie), Oțelu Roșu (16 octombrie), Caransebeș (17 octombrie).

    „Între Chin şi Amin este un tribut adus celor care au cunoscut suferința. Poveştile uluitoare de viaţă şi de rezistenţă ale unor oameni fantastici, poveşti care au luat naştere în perioada reeducării, m-au determinat să fac acest film. Am simţit că rezistenţă şi tăria de caracter ale acestor oameni trebuiau mărturisite şi într-un film. Nimic legat de acest subiect nu e uşor.” Toma Enache

Rămâneți ACASĂ pe frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

Anca Bica Bălălău

De același autor

Related Articles