[AUDIO] 19 septembrie – Ziua Artileriei şi Rachetelor Antiaeriene: Regimentul 17 Reşiţa – un obiectiv de excepţie în peisajul antiaerian românesc

Pe 19 septembrie, în urmă cu 103 ani, în paginile de istorie se consemna prima victorie a artileriei antiaeriene.

În calendarul ostăşesc, 19 septembrie este Ziua Artileriei şi Rachetelor Antiaeriene. La aceeaşi dată, în anul 1916, a avut loc prima acţiune de luptă antiaeriană a armatei române, soldată cu respingerea unui atac aerian şi nimicirea unui avion inamic în zona Flămânda.

Pe timpul executării manevrei de la Flămânda de către Armata a 3-a română, în data de 19.09.1916, bateria de artilerie înzestrată cu tunuri antiaeriene propriu-zise, calibru 75 mm Deport, a respins un atac aerian şi a doborât un avion inamic. Comandantul bateriei, locotenentul Constantin Constantin, a fost decorat cu ordinul Coroana României în gradul de cavaler. Ca urmare a acestui succes, ziua de 19 septembrie a fost adoptată, în perioada interbelică, ca zi a artileriei antiaeriene.

Câteva repere despre semnificaţia zilei, importanţa istorică, necesitatea artileriei antiaeriene şi rolul Regimentului 17 rachete antiaeriene de la Reşiţa, am consemnat cu fostul comandant al unităţii din municipiul de pe Bârzava, general de brigadă Vasile Cocoşilă:  

general de brigadă Vasile Cocoşilă – fostul comandant al Regimentului 17 de rachete antiaeriene Reşiţa

La Reşiţa artileriştii şi rachetiştii au organizat o întâlnire restrânsă între foştii colegi şi actuali prieteni pentru a marca modest cei 103 ani de la consemnarea istorică a primei victorii a artileriei antiaeriene româneşti.

Sursa:mapn.ro

Foto: desteptarea.ro

Cele mai citite

Related Articles