[VIDEO-FOTO] Skirt Bike Reșița 2019 și Ziua Mondială fără mașini

Ziua mondială fără maşini este marcată, anual, la data de 22 septembrie. La Reșița, evenimentul a fost organizat simultan cu cea de-a treia ediție SkirtBike.

Centrul civic al municipiului s-a colorat duminică datorită sutelor de reșițeni care au ales să petreacă ziua pe biciclete. Bineînțeles că doamnele și domnișoarele au lăsat echipamentul sportiv și au pedalat îmbrăcate în rochii sau fuste colorate. De remarcat că nici domnii nu s-au lăsat mai prejos, au lăsat comfortul mașinii și au ales bicicletele.

Traseul a fost cel cunoscut Centrul civic-Parcul de locomotive-Govândari-retur. Spre bucuria organizatorilor, anul acesta zeci de copii și adolescenți au pedalat alături de părinți și bunici. Cei mai mulți declarând că deși traseul a fost puțin greu sunt hotărâți să demonstreze că mijloacele alternative de transport sunt viitorul.

Evenimentul s-a încheiat în centrul civic, unde organizatorii i-au așteptat pe participanți cu dulciuri de casă, răcoritoare și o tombolă cu premii.

În același timp, voluntarii Centrului Mansarda au organizat mai multe ateliere de joacă pentru cei mici, în timp ce adulții s-au delectat cu un concert susșinut de muzicienii Călin Lupu și Adrian Dolea.

Primăria Reșița, Fundația Comunitară Banatul și zecile de voluntari au reușit astfel să mobilizeze și anul acesta sute de reșițeni pentru care mișcarea este o adevărată bucurie.

Valentina Adam

………………………

Cea de a III-a ediție a Skirt Bike Reșița va avea loc la acest sfârșit de săptămână, duminică, 22 septembrie.   

Evenimentul  este organizat  în “Proiectul complex de revitalizare a zonei centrale a Municipiului Reșița”, ce își propune promovarea unuia dintre cele mai complexe lucrări de modernizare a orașului.

Skirt Bike Reșița 2019 face parte din campania “European Mobility Week“, ce oferă oamenilor oportunitatea de a medita la adevărata utilitate a străzilor din orașe și de a dezbate soluții concrete de combatere a anumitor provocări, precum poluarea aerului și poluarea fonică, ambuteiajele, accidentele de circulație și problemele de sănătate.

“European Mobility Week“ oferă totodată oportunitatea de a iniția o serie largă de activități precum:


• Promovarea inițiativelor proprii în materie de mobilitate urbană durabilă.


• Creșterea gradului de conștientizare cu privire la efectele negative asupra mediului și calității vieții ale tendințelor actuale în materie de mobilitate.


• Evidențierea angajamentului local față de politicile privind transportul urban durabil.

Duminică, 22 septembrie, la nivel mondial este marcată și “Ziua Mondială fără mașini“. Tema din acest an este “Walk with us“ și are în vedere organizarea de activități sportive și creative pentru copii și adulți.  

Evenimentul se va desfășura în 2 etape.

Prima etapă va fi ediția 2019 a Skirt Bike și presupune o paradă pe biciclete (pe o singură bandă) cu plecare din Centrul Civic de la ora 11. Prima oprire va fi la Muzeul de Locomotive, pentru poze, iar mai apoi va continua până în zona Kaufland din cartierul Govândari, și retur în Centrul Civic.

Cea de a II-a etapă este destinată copiilor, în centrul orașului, unde se vor desfășura activități în colaborare cu Centrul de Voluntariat Reșița.

Pentru cei care nu dețin bicicletă și doresc participarea, se vor utiliza bicicletele puse la dispoziție de Primăria Municipiului Reșița.

sursa foto: Cristina Corocan