Serbia se va dota cu drone chinezeşti înarmate, o premieră pentru Beijing în Europa

149

Armata sârba va primi drone înarmate construite în China în lunile urmatoare, ceea ce reprezinta primul caz în care aparate de zbor controlate de la distanta chinezesti sunt vândute unei tari europene, au declarat oficiali citati de publicatia americana Stars and Stripes.

În termen de sase luni va avea loc livrarea în Serbia a noua drone Chengdu Pterodactyl-1, care ar putea fi urmata de o comanda de înca 15, informeaza presa de la Belgrad.

Se estimeaza ca vânzarea de drone a Chinei este cel mai mare export de echipament militar în Europa din ultimele decenii si marcheaza cea mai semnificativa incursiune a Beijingului pe un continent unde fortele armate s-au bazat în mod traditional pe fabricantii de arme americani si europeni.

China a devenit tot mai angajata economic în Serbia si în alte tari din sud-estul Europei, în cadrul proiectului sau “Belt and Road” care reface vechiul Drum al Matasii, în special în ceea ce priveste proiectele de infrastructura precum drumuri, cai ferate si porturi.

Recentele miscari ale Chinei în apropierea teritoriului NATO au atras atentia SUA. La sediul Centrului de comanda european al SUA de la Stuttgart mai multi oficiali au exprimat preocupari privind achizitionarea de catre China a unor cote în numeroase porturi europene si privind ambitiile arctice ale Chinei, prin asa-numitul “polar silk road”.

sursa Agerpres

foto Agerpres