[FOTO] “Plantaţie” de ambrozie lângă staţia de autobuz din Muncitoresc

Lăsat în voia sorţii, terenul de la fosta locaţie a cinematografului Muncitoresc din Reşiţa, o emblemă a oraşului cu decenii în urmă, este plin de gunoaie şi de ambrozie.

Directorul compartimentului de investiţii din cadrul primăriei Reşiţa, Adelin Tuţă, a fost informat de redactorii Radio Reşiţa, despre situaţia de acolo:

Nu am ştiut de de acest loc, fiind îngrădit şi greu de observat din exterior. Vom trimite pe adresa proprietarului, Oficiul de cadastru si publicitate imobiliară o somaţie ca în 48 de ore să cureţe locul de ambrozie, altfel vom aplica amenzile prevăzute de lege“, spune Adelin Tuţă. Conform panoului agăţat la vedere, pe gardul care împrejmuieşte terenul, unde ar urma să se construiască noua clădire a Oficiului de Cadastru, lucrarea trebuie finalizată anul viitor, în luna martie. Până atunci, ambrozia a pus stăpânire pe teren.

Adelin Tuţă a mai spus că Primăria Resita a demarat actiuni de combatere a răspândirii acesteia în mai multe etape, după cum urmează:

  • în perioada 22-27 august s-a intervenit în zonele: Bucla Bârzavei, Petru Maior nr. 23, Valea Terovei, ale. Albastrelelor şi strada 24 Ianuarie folosindu-se aproximativ 900 de litri de substanţă (erbicid sistemic) pe o suprafaţă totală 2500 mp;
  • în această perioadă angajati ai Serviciului Public “Direcţia pentru Întretinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local” intervin în zonele: Micro 2 (Aleea Buziaş), pod Cărăşana (calea ferată), centru – de la BCR pâna la stadionul Mircea Chivu, strada Sperantei, Gara Reşiţa Sud, Valea Ţerovei, Moroasa (strada Ioan Poptelecan) şi împrejurimile Liceului Mircea Eliade.

Municipalitatea face apel la proprietarii sau deţinătorii de terenuri pe ale căror suprafeţe sunt depistate focare de infestare, să ia măsurile ce se impun conform Legii nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei. Se vor efectua controale si unde situatia o impune, vor fi aplicate amenzi în conformitate cu legislatia în vigoare.

Ambrozia este o plantă ce face parte dintr-o familie de buruieni ce provoacă alergii puternice, mulți dintre români suferind de alergia la ambrozie. Statistic, peste 15% din populaţie este sensibilă la polenul de ambrozie care determină ȋn fazele uşoare un strănut repetat şi ȋnroşirea ochiilor, iar la persoanele hipersensibile poate provoca rinită alergică, astm şi, în cazuri rare, chiar şoc anafilactic la o expunere prelungită. 

Cele mai citite

Related Articles