Filmul „La Gomera”, în regia lui Corneliu Porumboiu, este propunerea României pentru o nominalizare la categoria „Cel mai bun lungmetraj internaţional” de la Oscar 2020, informează un comunicat RollerCoaster, transmis AGERPRES.

Pelicula, cu Vlad Ivanov în rolul principal, a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, unde a fost selectată în competiţie şi a primit majoritatea voturilor în şedinţa Comitetului de Selecţie Anuală a Filmului Românesc pentru participarea la secţiunea „Cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar acordate de Academia Americană de Film.

În acest an, Comitetul, numit prin Hotărâre a Consiliului de Administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei, a fost format din Dana Duma (critic de film), Ionuţ Mareş (critic de film), Irina Trocan (critic de film), Iulia Blaga (critic de film), Cristina Corciovescu (critic de film), Mihai Chirilov (director artistic TIFF).

Filmele eligibile au fost cele care, potrivit regulamentului premiilor Oscar, au avut sau vor avea premiera între 1 octombrie 2018 şi 30 septembrie 2019 şi ai căror producători şi-au exprimat opţiunea de a participa la această preselecţie. În acest an, Comitetul a avut de ales dintre cinci lungmetraje înscrise şi declarate eligibile.

Potrivit comunicatului, Academia Americană de Film a decis, în aprilie 2019, să schimbe denumirea categoriei „Cel mai bun film într-o limbă străină” în „Cel mai bun lungmetraj internaţional” (Best International Feature Film), deoarece „reprezintă mai bine această categorie şi promovează o viziune pozitivă şi cuprinzătoare a creaţiei şi artei cinematografice ca experienţă universală”.

Filmul, al cincilea lungmetraj regizat de Corneliu Porumboiu, a intrat în cursa şi pentru nominalizarea la Premiile Academiei Europene de Film („Oscarurile Europene”), mai informează comunicatul citat.

Este prima producţie semnată de Porumboiu care a fost filmată şi în afara României, în Spania şi Singapore.

Din distribuţie mai fac parte Catrinel Marlon (Menghia), Rodica Lazăr, Sabin Ţambrea, Julieta Szonyi, George Piştereanu, Istvan Teglas, Agusti Villaronga, Cristobal Pinto şi Antonio Buíl.

Vlad Ivanov este Cristi, un poliţist român corupt, implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu Mafia. El ajunge în insula La Gomera (Spania) pentru a învăţa „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să îl elibereze pe Zsolt (Ţambrea), un traficant aflat în arest la Bucureşti şi singurul din bandă care ştie unde sunt ascunşi banii.

„La Gomera” este scris şi regizat de Corneliu Porumboiu, iar imaginea este semnată de Tudor Mircea. Scenografia a fost realizată de Simona Pădureţu, designer de costume a fost Dana Păpăruz, iar Arantxa Etcheverria Porumboiu a fost responsabilă cu direcţia artistică.

„La Gomera” este o producţie 42 KM FILM în coproducţie cu Les Films du Worso (Franţa) şi Komplizen Film (Germania). Lungmetrajul a fost realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Eurimages, Arte France Cinéma, Film i Väst, Filmgate Films (Suedia) şi Studioul de Creaţie Cinematografică al Ministerului Culturii, în asociere cu MK2 Films, Arte France şi WDR.

Producători sunt Marcela Mîndru (Ursu) şi Patricia Poienaru. Coproducători sunt Sylvie Pialat, Benoît Quainon, Janine Jackowski, Jonas Dornbach şi Maren Ade, alături de Sean Wheelan, Anthony Muir şi Peter Possne.

Cele cinci filme nominalizate la Oscar, la categoria „Cel mai bun lungmetraj internaţional”, vor fi anunţate pe 13 ianuarie 2020. Cea de a 92-a ediţie a Galei Premiilor Oscar va avea loc pe 9 februarie 2020.

„La Gomera” va avea premiera în cinematografele româneşti pe data de 13 septembrie, fiind distribuit de Ro Image şi 42 KM FILM.

Nota redacţiei:

Corneliu Porumboiu s+a născut pe 14 septembrie 1975, în Vaslui şi este un regizor și scenarist român contemporan. Este fiul fostului arbitru de fotbal Adrian Porumboiu, în prezent om de afaceri. În 2003 a absolvit clasa de regie de film, la Universitatea Nationala de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, Bucureşti.În anul 1998 a absolvit Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

 Corneliu Porumboiu a obţinut mai multe premii, printre care şi distincţii la Cannes.

După o serie de filme de scurt şi mediu metraj foarte bine primite la festivaluri din ţară şi străinătate (Pe aripile vinului, Călătorie la oraş, Visul lui Liviu), a debutat în lungmetraj cu A fost sau n-a fost? (2006). Filmul, realizat din fonduri independente, a avut premiera mondială la Cannes, de unde s-a întors cu „Caméra d’Or” ,cel mai important premiu pentru un debutant şi cu premiul de distribuţie „Label Europa Cinémas”, începând astfel o frumoasă carieră internaţională.

Al doilea lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu, Politist, adjectiv, a fost  selecţionat şi el la Cannes, în secţiunea „Un Certain Regard”.

Premii

2004: Premiul II la secțiunea Cinefondation la Festivalul de la Cannes cu scurt-metrajul „Călătorie la oraș”

2006: Premiul Caméra d’Or și trofeul „Transilvania” la TIFF 2006 pentru filmul A fost sau n-a fost?.

2007: Premiul Gopo pentru cea mai bună regie în cadrul galei Premiilor Gopo pentru filmul A fost sau n-a fost?.

La Festivalul de la Cannes, la 23 mai 2009, filmul lui Corneliu Porumboiu, Polițist, adjectiv (2009), a fost distins cu Premiul FIPRESCI- Fédération Internationale de la Presse Cinématographique, în limba română: Federația Internațională a Presei Cinematografice-și cu Premiul Juriului, pentru secțiunea „Un Certain Regard”.

Anca Bica Bălălău