[EXCLUSIV][FOTO-AUDIO] Povestea porcului devenită realitate în Banat: Într-un oraş din vest, un mistreţ bolnav a fost plimbat cu taxi-ul din poarta unei instituţii într-alta!

În plină evoluţie a pestei porcine africane în sud şi vest, la Reşiţa, în plin centru de oraş european, un mistreţ a fost plimbat, preţ de o oră, într-o maşină, de la o instituţie de profil la alta.

Legendara poveste a porcului şi-a găsit transpunerea în realitate în chiar oraşul reşedinţă de judeţ, unde în urma găsirii la marginea drumului a unui mistreţ, atât serviciul de urgenţă 112, cât şi celelalate entităţi abilitate în rezolvarea unui banal caz nu au ştiu cum să procedeze, pasând problema de la unii la alţii, până a intervenit Radio Reşiţa, în gestionarea şi punerea în mişcare a autorităţilor abilitate. Am mers pe firul problemei şi am aflat ce s-a întâmplat de la însuşi reşiţeanul salvator care a găsit mistreţul în drum, slăbit, deshidratat, luat în picioare de trecători şi lovit de autovehiculele din trafic. Pe numele său, Gabriel Păun, indignat de reacţia fără interes a autorităţilor, povesteşte:

În jurul orei 10.00 pe podul de la Nera am găsit pe bordură un pui de porc mistreţ dezorientat, flămând, deshidratat, încerca să fugă printre maşini şi m-am gândit că e într-o situaţie în care nu se poate apăra şi-atunci am oprit maşina, am blocat benzile ca să iau porcuşorul, am încercat să-l feresc de maşini, până l-am liniştit şi l-am dus undeva la adăpost pe iarbă şi am sunat, în mod firesc, la 112 pentru că mă depăşea situaţia respectivă, nu am mai atins niciodată un mistreţ. Cei de la 112 mi-au spus că nu există în oraş Protecţia animalelor, lucru care m-a mirat, m-a şocat, apoi mi-au spus că vor suna la ISU pentru ca să rezolve ei situaţia, iar cei de la ISU mi-au spus că nu depinde de ei şi că vor suna la Ocol. Ce m-a deranjat cel mai mult a fost faptul că mi-au spus că pot să plec şi să las porcuşorul acolo că vin ei. Eu nu am plecat şi ei nu au venit şi în cele din urmă m-am gândit că dacă aş merge la Grădina zoologică la zoo ar găsi adăpost. Am încercat să sun iniţial la zoo, dar nu au răspuns la telefon, am luat porcuşorul în maşină, l-am dus la Grădina zoologică, cei de acolo s-au arătat indignaţi că le-am adus porcuşorul şi mi-au spus că ei nu se ocupă cu salvarea animalelor şi că nu-i interesează. Pe urmă am continuat să mă plimb prin oraş cu porcuşorul în maşină şi să caut tot felul de soluţii, până când mi-a venit ideea să sun la radio şi să cer ajutorul. De aici am fost ghidat spre Ocolul Silvic şi aşa încet încet au început lucrurile să se pună pe roate până când s-a găsit acest adăpost la Cantonul silvic Minda. Un lucru e clar: fără presă nu ar fi funcţionat sub nicio formă salvarea porcuşorului“.

Gabriel Păun

… şi-odată sesizată mass-media, lucrurile au început să se mişte. A intervenit Ocolul silvic Reşiţa şi a găsit o locaţie de găzduire la marginea oraşului – Cantonul silvic Minda, AJVPS-ul – gestionarul fondului de vânătoare din jurul municipiului de pe Bârzava, perimetru de unde ar provenit exemplarul de mistreţ, a trimis doi rangeri la faţa locului care au urmărit îndeaproape evoluţia plasării acestuia, precum şi Direcţia sanitar-veterinară cu echipa de intervenţie şi dezinfecţie, coordonată personal de directorul executiv, Dorin Imbrea:

Urmare unui apel primit la Direcţia sanitar-veterinară de la ISU şi ulterior de la Radio Reşiţa, echipa operativă din cadrul DSVSA s-a deplasat la cantonul Minda al Ocolului silvic unde a fost identificat un porc mistreţ de aproximativ 20 de kilograme. Urmare acestui fapt s-a demarat procedura specifică în situaţia dată cu privire la acţiunea privind pesta porcină africană în sensul că au fost recoltate probe de sânge care vor fi trimise spre examinare la laboratorul acreditat şi s-a procedat la dezinfecţia mijlocului de transport cu care a fost adus mistreţul în zona Minda. Se ţine sub observaţie porcul mistreţ, ulterior, din punctul nostru de vedere în funcţie de evoluţia clinică a acestuia, dacă va muri se vor recolta probe de organe care la rândul lor vor fi examinate la laboratorul acreditat şi noi din momentul de faţă tratăm ca şi cum ar fi o suspiciune de pestă porcină africană, deşi la prima vedere, cel puţin după primele investigaţii, porcul are o stare de întreţinere destul de proastă, vedem evoluţia clinică şi în funcţie de cum decurge starea acestuia vor fi luate măsurile ulterioare. Din punctul nostru de vedere am anunţat celelalte instituţii care sunt implicate în asemenea activitate; vorbim de AJVPS, Direcţia silvică şi o să revenim cu informaţii pe măsură ce ne parvin…“.

Dorin Imbrea – directorul DSVSA Caraş-Severin

… în concluzie, acesta este doar un umil episod al unui animal pierdut în civilizaţie, în care autorităţile abilitate ar fi trebuit să reacţioneze mai prompt, să fie mai capabile pe situaţie şi să gestioneze mai ferm desfăşurarea unei intervenţii care, pentru Radio Reşiţa, un post ancorat în realitatea de zi cu zi a regiunii, a fost… floare la ureche.

Cele mai citite

Related Articles