Zeci de bancnote contrafăcute, de 50 și 100 de euro au fost plasate pe piaţa din Caraş-Severin de membrii unei grupări infracţionale. Polițiștii de combatere a criminalității organizate din Caraș-Severin, Timiș, Hunedoara și Structura Centrală, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. Caraș-Severin, au efectuat ieri 5 percheziții domiciliare, pe raza județului Hunedoara şi au reţinut 4 persoane. Acestea vor fi prezentate astăzi, instanței cu propunere de arestare preventivă, spune purtătorul de cuvânt al IPJ Caraş-Severin, Alina Boeru.

„În urma percheziţiilor, au fost descoperite peste o sută de bancnote falsificate şi instrumente folosite la falsificarea acestora. Din cercetări a reieșit că, din luna aprilie a acestui an, membrii grupării infracționale ar fi acționat pentru plasarea, pe raza județului, de bancnote contrafăcute, de 50 și 100 de euro, sub pretextul cumpărării, prin intermediul internetului, a unor cabaline, de la diferite persoane din Caraș-Severin. Același grup infracțional ar fi acționat și pe raza județelor Gorj și Olt, fiind înregistrate cazuri similare de plasare de bancnote contrafăcute”.

Ca mod de operare s-a reţinut faptul că membrii grupării infracționale își desfășurau activitatea pe două paliere, respectiv cel privind producerea bancnotelor contrafăcute, identificarea viitoarelor victime, modul de plasare a acestora, precum și un palier privind producerea prin fotocopiere a bancnotelor contrafăcute.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și al Unității Centrale de Analiză a Informațiilor. La activitățile de astăzi, au participat și jandarmi. Percheziţiile au fost efectuate cu sprijinul  Grupării Mobile de Jandarmi Glad Voievod Timişoara.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.