Organizaţia Salvaţi Copiii România anunţă deschiderea taberelor estivale pentru copiii rămaşi singuri acasă. Datele oficiale arată că aproape 30.000 de copii români sunt în grija rudelor, după ce ambii părinţi sau unicul părinte susţinător au fost nevoiţi să plece la muncă peste graniţe. Prima tabără va avea loc la Sinaia, în perioada 15-19 iulie. Astfel, 120 de copii din judeţele Argeş, Caraş-Severin, Iaşi, Hunedoara şi Vaslui îşi vor petrece împreună aventura vacanţei de vară.

Deși datele ANPDCA vorbesc despre 92.027 de copii cu unul sau ambii părinți nevoiți să muncească peste granițe la finalul anului 2018, proporțiile fenomenului sunt mult mai dramatice. Dintre aceștia, 16.331 au ambii părinți plecați la muncă în străinătate și 12.806 de copii au unicul părinte susținător peste granițe.

„Copiii rămași singuri acasă, ai căror părinți muncesc în străinătate, pentru ca ei să aibă în țară o viață mai bună, reprezintă un fenomen sociologic complex, care trebuie abordat atât social, cât și psiho-emoțional. Sunt copii puternici, dar vulnerabili, care au nevoie de relații sociale și de timp de calitate cu ceilalți. În timpului anului școlar, lucrăm cu acești copii în centre specializate, unde pedagogii și psihologii Salvați Copiii le vin în întâmpinare, îi ascultă. În timpul verii, când școlile intră în vacanță, sentimentul de singurătate și uneori de abandon se acutizează, de aceea am pus la cale aceste tabere în care niciun copil să nu fie lăsat singur”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Tabăra de la Sinaia marchează începutul unei serii de activități recreative și de socializare destinate copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate, cu focus pe perioada vacanțelor.