Gunoi mai scump la Reșița. De ce plătesc cetățenii mai mult pentru serviciile de salubrizare?

Reșițenii vor plăti mai mult pentru serviciile de salubrizare începând cu această lună. Decizia de majorare a prețurilor apare ca urmare a imposibilității primăriei de a mai subvenționa transportul gunoiului la Oradea.

Conform municipalității bugetul local a fost afectat începând cu anul 2018 din cauza mai multor factori. Unul dintre motive este micșorarea impozitului pe salariu de la 16% la 10%, prin care primăria a pierdut 3 milioane de euro. Sursa principală de venit o repezita cota parte de 41% din acest impozit. Totodată, adoptarea ordonanței 114, prin care a fost mărit salariul minim în construcții la 3.000 de lei, toate lucrările aflate în derulare prin programele de dezvoltare și-au mărit costurile. Astfel, diferența de bani a fost trecută în sarcina primăriei. De asemenea, decizia guvernului de a trece plata indemnizațiilor pentru asistenții personali ai persoanelor cu handicap, în seama primăriilor, a reprezentat o altă cauză.

Primăria municipiului Reșița plătea către SC Bratner Servicii Ecologice SRL, o subvenție lunară în cuantum de 130 lei/tonă, pentru transportul deșeurilor la deponeul ecologic de la Oradea. Valoarea totală a subvenției plătită de la bugetul local în anul 2018, pentru transportul gunoiului la Oradea, a fost de 2.738.115 lei, pentru o cantitate anuală de deșeuri menajere de 21.026 tone.

Începând cu data de 1 mai 2019 noile tarife pentru colectarea deșeurilor menajere va fi de 14,95 lei/persoană/lună pentru persoanele fizice, în loc de 10.40 lei. Agenții economici și instituțiile publice vor plăti începând cu luna mai 149,52 lei/mc, vechiul tarif fiind de 103,96 lei.

Cele mai citite

Related Articles