Reșița și întreaga lume muzicală din România este în doliu:Doru Popovici, compozitorul, muzicologul, scriitorul și ziaristul care a văzut lumina zilei pe 17 februarie 1932 în orașul de pe Bârzava a plecat în Ceruri.  

Personalitate completă a muzicii românești, cu o activitate componistică și muzicologică de excepție, recunoscut și apreciat atât prin preocupările  în domeniul literar, prin  numeroasele poezii cu vers alb, și în ziaristică, a lucrat ca jurnalist muzical pentru Săptămâna între anii 1970-1990, Doru Popovici  a studiat la Conservatoarele din Timișoara și București cu Liviu Rusu, Mihail Jora, Mihail Andricu, Marțian Negrea, Paul Constantinescu, Theodor Rogalski, pentru ca  în anul 1968 să  participe la cursurile de vară de la Darmstadt, după care a continuat să meargă regulat în Germania pentru a învăța tehnici moderne de compoziție cu György Ligeti, Karlheinz Stockhausen și Iannis Xenakis. Tot din același an și-a început prodigioasa colaborare cu Societatea Română de Radiodifuziune.

Creația sa muzicală cuprinde o arie largă de genuri-muzică simfonică, de teatru, de operă, instrumentală, vocală, corală, dar din anii 1960 se focalizează cu precădere asupra muzicii de cameră.

Cu toate acestea, lucrările pentru ansambluri restrânse se construiesc deopotrivă pe spații muzicale ample, cu sufluri melodice lungi, ca expresie a lirismului caracteristic pieselor lui. Sursele melodicii se înscriu atât în muzica veche – cea a renașterii europene sau monodia bizantină -, cât și în modernismul secolului 20. Important de semnalat este traseul său atipic în compoziție, pornind de la avangardismul limbajului serial-dodecafonic, în tinerețe, și orientându-se treptat către o direcție neoclasică.
Opera sa muzicologică este cuprinzătoare, numără de la eseuri până la monografii, și tratează subiecte variate – muzica românească, perioade istorice muzicale, compozitori etc.

Deasemenea a fost profesor de istorie a muzicii la Universitatea Spiru Haret și printre preocupările sale de bază s-a numărat  organizarea evenimentelor muzicale ce au avut  ca scop promovarea tinerilor.

Doru Popovici a scris studii, articole, cronici muzicale, recenzii în ziare de mare tiraj şi în reviste de specialitate din toată ţara: Muzica, Contemporanul, Amfiteatru, Astra din Braşov, Tomis -Constanţa, Tribuna -Cluj, Luceafărul -Craiova, Scânteia, Scânteia tineretului, România liberă –Bucureşti.

Doru Popovici în calitate de  colaborator al Radiodifuziunii Române  a apărut de nenumărate ori la posturile de radio România Cultural şi Muzical, cu emisiuni precum „Lucrări instrumentale” şi „Corespondenţe Spirituale”, informează ucmr.org.ro.

 A fost membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, al Societăţii Internaţionale de Compoziţie SACEM din Paris. Printre distincţiile obţinute se numără şi Ordinul Meritul Cultural clasa IV în anul 1969.

Artistul complex Doru Popovici a ales între a trăi frumos şi a supravieţui, făcând diferenţa prin vasta sa operă lăsată moștenire patrimoniului cultural al României.

Astăzi, în ceas de tristețe și doliu, se cuvine a-i închina un pios omagiu.

Dumnezeu să-l odihnească! Condoleanțe familiei!

Anca Bica Bălălău

Sursa-wikipedia