[FOTO] Sărbătoare la Reşiţa: Românii din Banat și din Serbia au încins Hora Unirii de Zilele Palatului Cultural

656

„Zilele Palatului Cultural”, o manifestare dedicată Centenarului a continuat vineri, 21 septembrie conform tradiției, în ceea de-a doua zi a evenimentului, cu muzică de fanfară și folclor din belşug, program cultural susţinut de românii din Banat și de peste Dunăre, din Serbia.

Ansamblurile Asociaţiei Reşiţa Română şi Bârzava al Primăriei municipiului, precum şi fanfara şi formaţia de dansuri din Coştei/ Serbia au animat publicul cărăşan cu folclor la superlativ. Totul a culminat cu hora la palat în fața sediului Teatrului de Vest – singura clădire cu arhitectură în stil brâncovenesc din sud-vestul țării, dar şi cu o horă a unirii încinsă între popoare şi semeni.

Bănăţenii şi-au etalat portul popular cum au ştiut ei mai bine, atât pe bicicletă în după-amiaza zilei în cadrul acţiunii Skirtbike, organizată de Radio Reşiţa, cât şi în faptul serii în faţa Palatului Cultural unde toţi cei prezenţi au încins hora.

Nicolae Plujar – preşedintele Asociaţiei Reşiţa Română despre o a doua zi de succes:

Ion Gaşpar – preşedintele Societăţii “Astra Română” din Serbia pentru Radio Reşiţa:

Sâmbătă, 22 septembrie Zilele Palatului Cultural vor culmina cu un amplu program de coruri şi fanfare, dar şi cu un medalion folk, susţinut de Vasile Gondoci şi Cristian Buică.

Duminică, 23 septembrie manifestarea dedicată Centenarului Marii Uniri se va încheia cu un concert extraordinar al corului şi orchestrei Filarmonicii „Banatul” din Timişoara. Evenimentul va începe la ora 19.00 pe esplanada din faţa Catedralei „Schimbarea la faţă” din cartierul Lunca Bârzavei.

… şi puţină istorie:

Toţi membri Asociaţiei Culturale „Reşiţa Română” sunt urmaşii direcţi ai celor care au participat la Marea Unire şi care au participat la construcţia Palatului Cultural.

În memoria lor şi din respect pentru toţi locuitorii Reşiţei, manifestarea „Zilele Palatului Cultural” reprezintă un omagiu adus tuturor.

Cea de-a VII-a ediţie a manifestării „Zilele Palatului Cultural” începe joi 20 septembrie, iar în acest al Marii Uniri are pe lângă tradiţionalii parteneri ai  Centrului Cultural „Reşiţa Română”, Consiliul Judeţean Caraş-Severin,  Primăria Reşiţa şi susţinerea Episcopiei Caransebeşului.

La toate evenimentele participarea este gratuită!

Radio România Reşiţa este partenerul media al festivalului !

(Anca Bica Bălălău, Hardy Cvoica)