Românii de pe Valea Timocului respectă tradiţiile Crăciunului pe rit vechi

People attend a midnight Christmas service at the Orthodox Church of Sts. Cyril and Methodius in LjubljanaNaşterea Mântuitorului Iisus Hristos a fost marcată astăzi, după vechiul calendar, şi de comunitatea românească din Valea Timocului, Serbia, prin slujbe religioase săvârşite la bisericile româneşti din întreaga zonă. La Biserica “Sfântul Ioan Valahul” din Negotin Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Prea Cucernicul părinte Florin Papavă, slujitorul acestei biserici, în prezenţa unui număr semnificativ de credincioşi, astfel încât biserica a fost plină de căldură şi simţindu-se spiritul acestei mari sărbători creştine.

Un moment emoţionant l-a reprezentat programul de colinde susţinut de un grup de credincioase ale Bisericii “Sfântul Ioan Valahul”, fiind pentru prima dată când grupul – condus de “Dăscăliţa” – a prezentat aceste colinde, în aplauzele participanţilor la această ceremonie religioasă. După primirea anafurei şi Sfântului Mir, credincioşii au plecat acasă, pentru a vesti şi prăznui Naşterea Mântuitorului.

Un program special s-a desfăşurat la Mănăstirea “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Mălainiţa, care s-a dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioşi care a dorit să fie alături de Prea Onoratul părinte Bojan Alecsandrovici – protopopul Daciei Ripensis, la săvârşirea slujbei Sfintei Liturghii.

Manifestările specifice Crăciunului au început la Mălainiţa din seara Ajunului, cu oficierea Te Deum-ului, urmat de aprinderea focului, iar copiii – având bâte din alun, numite “colinde” – au scurmat focul, spunând urări de sănătate şi bucurie. La slujba de astăzi au participat credincioşi din întreaga Valea Timocului, iar copiilor le-au fost împărţite, după tradiţie, pungi cu cadouri, constând în dulciuri, sucuri, fructe şi colaci.

Slujba Sfintei Liturghii a fost săvărşită şi la Biserica românească din satul Metovniţa, de către Prea Cucernicii părinţi Antonie şi Ovidiu, iar copiii au primit, de asemenea, pungi cu cadouri de Crăciun.

Cele mai citite

Related Articles