[FOTO] Ziua Internațională a Limbii Materne

75

Motto: „Limbajul este îmbrăcămintea gândului.”Samuel Johnson

„Toată lumea știe povestea limbii originare, cea de dinaintea Turnului Babel, temei și vehicul al unei armonii pizmuite de Zeul însuși. Limba aceasta – care, în unele tradiții, e numită „limba păsărilor”- nu e însă doar limba unității primordiale, ci și orizontul de universalitate spre care tinde orice idiom particular”, mărturisea filosoful Andrei Pleșu în cartea sa- Limba Păsărilor-, dar să ne amintim că Johann Wolfgang von Goethe mărturisea “Cel care nu cunoaște limbi străine nu știe nimic despre propria lui limbă.”

Astăzi de Ziua Internațională a Limbii Materne ne reamintim că Banatul de Munte este un continent al patriilor, un model de conviețuire lingvistică și culturală atât pentru România cât și pentru Europa, dacă este să ne oprim doar în granițele cele mai vechi ale civilizației mondiale.
În fiecare an, la 21 februarie, se celebrează Ziua internaţională a limbii materne, un eveniment ce promovează diversitatea culturală şi lingvistică din întreaga lume.

Limba este o hartă a culturii.Ea ne învață de unde vin oamenii și încotro se îndreaptă ei

Această zi a fost proclamată Ziua internaţională a limbii materne în cadrul Conferinţei Generale a UNESCO din 17 noiembrie 1999. Cu acest prilej, statele membre UNESCO s-au angajat să contribuie la protecţia şi revigorarea bogatei diversităţi culturale prin promovarea limbilor materne ca formă de comunicare, interacţiune şi înţelegere între diferite popoare. Potrivit site-ului oficial al ONU, la 21 februarie 1952, studenţii ce demonstrau pentru recunoaşterea limbii lor materne ”bangla”, drept una dintre cele două limbi ale Pakistanului de atunci, au fost împuşcaţi de forţele de poliţie din Dhaka, capitala actualului stat Bangladesh.
În anul 2000, Ziua internaţională a limbii materne a fost celebrată pentru prima oară de Organizaţia Naţiunilor Unite. La 16 mai 2007, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a invitat statele membre „să promoveze conservarea şi protecţia tuturor limbilor utilizate de popoarele lumii”.

Ziua Internațională a Limbii Materne este o sărbătoare ținută anual la 21 februarie în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică și culturală, precum și multilingvismul, pentru că “Limba este o hartă a culturii.Ea ne învață de unde vin oamenii și încotro se îndreaptă ei.”
„Nu trebuie să silim materialele să vorbească în limba noastră, ci trebuie să le aducem până la acel punct, unde alţii vor înţelege limba lor”, mărturisea marele sculptor român, Constantin Brâncuşi.

Omenirea are de ales dacă rămâne departe de statura la care a fost chemată, vorbind o limbă păsărească neinteligibilă, sau va căuta limba păsărilor, limba iubirii pe care ne-o propune Evanghelia? Va alege să trăiască în apropierea îngerului, sau va alege varianta solipsismului, a autosuficienţei?

Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare și dezvoltare a patrimoniului tangibil și intangibil. ONU consideră că toate acțiunile ce promovează diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul încurajării diversității lingvistice și educației multilingve, ci ajută și la dezvoltarea conștiinței tradițiilor lingvistice și culturale în întreaga lume și la inspirarea solidarității bazată pe înțelegere, toleranță și dialog.

Epilog: „Limba maternă a pasiunilor n-are sintaxă”.Lucian Blaga

Anca Bica Bălălău