Lanţul slăbiciunilor în activitatea autorităţilor de mediu din Caraş-Severin. Poliţia judeţeană, singura care face lumină în dosarul tăierilor de la Goruia

Grupul ecologic de colaborare Nera, nemulţumit de răspunsurile autorităţilor de mediu din Caraş-Severin, faţă de tăierile de arbori executate pe raza sit-ului de importanţă comunitară Cheile Caraşului în zona localităţii Goruia.

Nicolae Ifca – şeful Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului a precizat pentru Radio Reşiţa că, extragerea de arbori nu a avut loc pe raza ariei protejate, ci în zona de protecţie sanitară a râului Caraş. Conform acestuia, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu Caraş-Severin şi cei ai Gărzii Forestiere Timişoara sunt îndreptăţiţi să aplice amenzi, în consecinţă, celor care au tăiat arborii din imediata apropiere a luncii Caraşului.

Contactat Marius Bălean – comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu Caraş-Severin a declarat pentru Radio Reşiţa că, în urma unei acţiuni comune, desfăşurate la mijlocul lunii ianuarie, alături de garda forestieră, poliţia judeţeană – compartimentul delicte silvice, Administraţia Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Administraţia de Apă Bazinală Banat şi Primăria comunei Goruia, Gărzii Forestiere Timişoara îi intră în atribuţii sancţionarea deficienţelor constatate. În urma discuţiei purtate cu comisarul şef, Marius Bălean, ne-am interesat la Garda Forestieră Timişoara şi de la comisarul şef, Magda Meda, am aflat că în teren au fost depistate 12 cioate tăiate, dar nici instituţia pe care o reprezintă nu este în măsură să aplice sancţiuni, ci doar le constată, iar poliţia este singura care poate interveni concret şi amenda, după caz.

Nu ne-am dat bătuţi şi după un periplu, fără succes, pe la toate autorităţile de mediu din Caraş-Severin, ne-am interesat şi la Inspectoratul Judeţean de Poliţie de unde am aflat clar cum stau lucrurile. Comisarul şef Dinu Nicorici, explică:

“La sesizarea făcută de GEC Nera cu privire la unele tăieri ilegale în albia râului Caraş din comuna Goruia, Inspectoratul de Poliţie Caraş-Severin a desemnat un lucrător care a participat în data de 8 ianuarie 2018 la un control comun pe raza comunei Goruia, într-o comisie mixtă la care au participat şi reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu, Apele Banat, Garda Forestieră şi Administraţia Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, la data controlului, aşa cum rezultă şi din actul de control încheiat în acel moment, nu s-au aplicat sancţiuni. Totuşi în teren s-a constatat existenţa a 12 cioate nemarcate, poliţiştii continuă verificările faţă de săvârşirea infracţiunii de tăiere ilegală”.   

Directorul administraţiei Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului, Nicolae Ifca, a mai spus că, în zona luncii Caraşului nu există fond forestier, iar coordonatele prezentate de membrii Grupului ecologic de colaborare Nera nu corespund cu informaţiile GPS verificate şi conforme limitelor parcului existente pe site-ul Ministerului Mediului.

Nicolae Ifca a mai subliniat că, în maximum două săptămâni va prezenta celor interesaţi planul de management al arie protejate, aflat momentan în fază de definitivare. (Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles