Ziua mondială pentru combaterea maladiei Alzheimer este marcată, la nivel mondial, pe 21 septembrie.

Lansată de către Federația Internațională pentru Alzheimer (ADI), în 1994, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), este motivată de necesitatea de a face cunoscută această boală pentru a opri stigmatizarea persoanelor afectate de ea.

De Ziua Mondială pentru combaterea maladiei Alzheimer Elena Solomonesc, şeful Direcţiei judeţene de asistenţă socială din Caraş-Severin, atrage atenţia tuturor instituţiilor care acordă servicii sociale şi de îngrijire persoanelor în vârstă că sunt obligate prin lege să instituţionalizeze şi bătrâni bolnavi de Alzheimer sau cu demenţă mixtă. Unităţile care primesc astfel de bolnavi sunt în Grădinari, Reşiţa dar şi Sacu.

Pe parcursul întregii luni septembrie, în 2017, se desfășoară acțiuni, la nivel mondial, plecând de la tema propusă de ADI, „Remember Me!”, pentru a evidenția importanța diagnosticării timpurii a demenței. În 2012 a fost lansată „World Alzheimer’s Month”, o campanie internațională desfășurată pe parcursul lunii septembrie. Două din trei persoane consideră că la nivelul țării lor există o înțelegere minimă sau nu există înțelegere față de persoanele afectate de demență, în condițiile în care numărul celor bolnavi este în creștere. Deși impactul campaniei este în creștere, stigmatizarea și dezinformarea rămân o problemă globală, potrivit www.worldalzmonth.org.

Societatea Română Alzheimer marchează această zi în cadrul campaniei „Remember Me!”, printr-un eveniment desfășurat în incinta Bibliotecii Academiei Române, Amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu, pe 22 septembrie 2017. Prin acest eveniment, la care este invitat să participe publicul larg, se dorește conștientizarea și abordarea lipsită de prejudecăți a problemelor generate de această boală, potrivit http://www.institutiimedicale.ro.

Daiana Roşca