Oravița, cea mai titrată localitate a Banatului de Munte își îmbrățișează trecutul glorios pe acorduri de muzică clasică în această perioadă. Legendele acestui oraș de provincie își împărtășesc Boema cu cei care îmbrățișează fenomenele culturale de excepție realizând că din prafuitul cotidian adevăratele bucurii vin doar din zona culturală.

Cea de-a  X-a ediţie a  Festivalului  Internațional de muzică clasică „Zilele Muzicii la  Oraviţa”, ediţia a  X-a, a adus  melomanilor  bucuria întâlnirii cu mari artiști care au evoluat  pe scena Teatrului Vechi Mihai Eminescu, Biserica romano-catolică şi Grădina de Tir, locaţii consacrate şi venerabile locuri în aşezarea de sorginte austriacă, cunoscută şi pentru cea mai veche fabrică de bere şi prima asociaţiune sportivă, prima farmacie din ţară sau  prima cale ferată din spaţiul românesc ce îşi întinde şinele pe acest capăt de ţară şi cea mai veche gară funcţională din îndepărtatul an 1854.

Oravita a devenit, pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, epicentrul unei regiuni, Banatul Montan, din care Viena exploata lemn, aur si carbune, toate de o calitate rar întâlnită în intregul imperiu. Existau atunci o turnătorie, o rafinărie de petrol şi o fabrică de ciment.

Nemetoravica, cum i se mai spunea Oraviţei, este şi prin acest festival un punct de reper al muzicii clasice, vibrând prin rădăcinile istorice o eternă boemă ce, înobilează ţinuturile Banatului Montan.

Moștenirea genetică a Boemei orăvițene o poartă fiica acestui oraș, Manuela Iana Mihăilescu care susținută de întreaga sa familie, revigorează cu rafinament și recunoștință o lume aparte care dăinuie și se metamorfozează împotriva curenților apatici ce încearcă să izoleze frumosul care salvează lumea.

Profesorul universitar doctor, artistul Manuela Iana Mihăilescu este încununarea celor mai nobile aspirații care luminează orizontul unui orășel ce a devenit în această perioadă km 0 al muzicii clasice românești.Un fenomen artistic ce a înfruntat căldura toridă, dar și ploaia torențială ce a însoțit sâmbătă seara  recitalul cameral In memoriam Dinu Lipatti, susținut de minunații artiști Alexandra Guțu -violoncel, Mathilde Gheorghiu -vioară, Dragoș și Dinu Mihăilescu –pian.

O sâmbătă seara absolut emoționantă, în care două generații de artiști ai familiei Mihăilescu-Iana au personalizat acest festival orăvițean de nota 10.

Călătorind spre Oravița împreună cu oameni de o înaltă ținută, medicul Felicia Quint si domnul general (r) Ioan Ion a devenit o onorantă bucurie și împlinire sufletească, fiindcă deși sala teatrului nu a fost plină, Boema unui oraș ce renaște cu fiecare ediție a acestui festival, reîncarnează spiritele sub aura unui veritabal sentiment rara avis.

Singurul gând care mă încearcă, la finalul acestui reportaj de suflet, este unul mult mai frumos și mai curat decât zicerea lui: La mulți ani, Manuela Iana Mihăilescu. Laudatio !

Anca Bica Bălălău

PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL „ZILELE MUZICII LA ORAVIȚA”, EDIȚIA A X-A

DUMINICĂ, 13 august, ora 19.00, Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” Oravița– recital de pian Sophia Vaillant

MARȚI, 15 august, ora 19.00, Biserica romano-catolică – concert Ave Maria – Simina Ivan (soprană), Aura Twarowska (mezzo-soprană), Manuela Iana-Mihăilescu (pian), Dragoș Mihăilescu (pian)

Intrarea este liberă.

Radio România Reşiţa este partener media al evenimentului.

Proiectul este  finanțat de Consiliul Județean Caraș-Severin, Primăria și Consiliul Local al orașului Oravița.